Mainos

Budjettiesitys otettiin vastaan ristiriitaisesti

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ensi vuodelle on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Suomen Yrittäjät sekä Kuntaliitto ovat pettyneet esitykseen, kun taas Veronmaksajain Keskusliiton mielestä esitys on askel oikeaan suuntaa.

Kuntaliitto pitää valtiovarainministeriön budjettiesitystä vuodelle 2010 täysin riittämättömänä peruspalvelujen turvaamiseksi.

Kuntien palvelutuotanto on Kuntaliiton mukaan heikkenemässä merkittävästi, ja kuntien velkataakka ja veronkorotuspaineet lisääntyvät.

Kuntaliitto vaatii kuntien valtionosuuksiin vähintään 250 miljoonan euron korotusta valtiovarainministeriön esityksestä. Heikoimpien kuntien tukemiseksi täytyy harkinnanvaraisia rahoitusavustuksia nostaa jo tänä vuonna 15 miljoonalla ja ensi vuonna 10 miljoonalla eurolla yhteensä 40 miljoonaan euroon.

Kuntaliitto varoittaa kaventamasta kunnallisveropohjaa verovähennyksillä. Liitto odottaa valtiolta rakentamisaikaista lisätukea kuntien erilaisiin investointi- ja peruskorjaushankkeisiin.

Kunnille ei pidä missään tapauksessa sälyttää lisää tehtäviä eikä nykyisiä laajentaa, Kuntaliitto korostaa.

Yrittäjät pettyivät

Suomen Yrittäjät on pettynyt valtiovarainministeriön veroehdotuksiin. Se odotti korjauksia pienyritysten verotuksen kannustavuuteen, miltä osin VM:n esitys tuotti pettymyksen.

mielestä valtiovarainministeriön ehdotukset ansioverotuksen tason tarkastamisesta ja työllisyyselvytyksestä ovat kannattavia.

Suomen Yrittäjien mielestä pienyritysten verotuksen rakennetta tulee korjata viimeistään elokuun budjettiriihen yhteydessä nykyisessä taloustilanteessa kannustavammaksi. Se pitää kuitenkin esityksiä ansioverotuksen tason tarkastusta ja työllisyyselvytystä kannatettavina.

Veronmaksajain Keskusliitto tyytyväinen

Veronmaksajain Keskusliitto on tyytyväinen esitykseen. Liitto muistuttaa, että esityksen verolinja tarkoittaa sitä, että suomalaisten palkansaajien verotus kiristyy vuonna 2010 arviolta 0,6 prosenttiyksikköä.

Ilman budjettiehdotukseen sisältyviä uusia veroratkaisuja palkansaajan verotus uhkasi kiristyä ensi vuonna selvästi enemmän, jopa 1,4 prosenttiyksikköä.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää myönteisenä sitä, että valtiovarainministeriö on ottanut vakavasti ansiotulojen verotusta ensi vuonna uhanneen rajun kiristymisen huonoimpaan mahdolliseen aikaan eli talouden vakavan taantuman pohjalla.

SAK:n mielestä budjettiesitys ei edistä työllisyyttä riittävästi, vaan Suomea uhkaa massatyöttömyys. SAK vaatii ensi vuoden budjettiin lisää työllistäviä investointeja sekä toimenpideohjelman kuntapalvelujen pelastamiseksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolestaan pitää valtiovarainministeriön budjettilinjauksia ja esitettyjä toimenpiteitä oikeina. Se muistuttaa, että on välttämätöntä, että ensi vuonna uhkaamassa oleva tuloverotuksen kiristyminen estetään.

Kritiikkiä myös oppositiosta

SDP ei myöskään niellyt esitystä purematta. SDP:n mielestä hallituksen saldo asiassa jää nollaan:

- Peruspaketin vaikutus on 10 000 työvuotta maksimissaan. Samaan aikaan esimerkiksi hallitusken oma tuottavuusohjelma leikkaa ensi vuonna 10 000 työpaikkaa, eli tästä näkökulmasta hallituksen saldo on plus miinus nolla, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov.

(MTV3)

Katso Matti Maunun juttu ja Sixten Korkmanin studiohaastattelu (Kymmenen uutiset 29.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.