Mainos

BSE-tila toivoo rauhaa tiedotusvälineiltä

BSE-lehmän kotitila Kärsämäellä toivoo rauhaa sensaationnälkäisiltä toimittajilta. Viljelijät vetoavat toimittajiin Maaseudun Tulevaisuudessa.

Sen jälkeen kun tieto tilan sijainnista Kärsämäen Saviselän kylässä tuli ilmi, taloa on pahimmillaan piirittänyt viitisentoista toimittajaa. Rauhaa ovat turvanneet useat poliisit, pari turvamiestä ja paikallisen tuottajayhdistyksen ihmiset.

Lehdessä tilan nelikymppinen isäntä ja hänen sisaruksensa esittävät, että syyllisiä on paras etsiä muualta.

-Mehän pyrimme tekemään työmme niin hyvin kuin pystyimme ja olisimme varmasti halunneet jatkaa lehmien pitoa edelleen, toteaa tilan isäntä Jari Kuosmanen.

Tähän saakka viljelijät olivat luottaneet viranomaisten vakuutteluun, että BSE ei tänne osu.

-Eihän se riski meillä varmasti suuri ole, mutta jonkun kohdalle se voi kuitenkin tulla. Nyt varmasti monella tilalla pelätään meidän kohtaloamme, sanoo Kuosmanen.

Tieto tartunnasta tuli radiouutisista


Taudin syiden selvittelyn isäntäväki jättää viranomaisille. He tunnustavat, että ovat luottaneet kotimaisten rehunvalmistajien tuotantoon täysin.

BSE-lehmäksi osoittautunut lehmä lähti teurastamolle 21. marraskuuta ja ensimmäinen tieto tautiepäilystä tuli 29. marraskuuta. Tiedon testin positiivisuudesta viljelijät saivat radiouutisista.

Järkyttävän tiedon jälkeen paikallinen terveyskeskus lähetti tilalle kriisiryhmän, johon kuului johtava lääkäri ja kolme hoitajaa. Kuosmaset sanovatkin lehdessä, että päivä olisi varmasti ollut vaikeampi kestää pelkästään oman väen kesken.

Maaseudun Tulevaisuudessa viljelijät kertovat, että parinkymmenen lypsävän ja parinkymmenen nuoren karjan menetys vetää mielet matalaksi. Lisäksi koko karjan menetys tuntuu kohtuuttomalta. BSE vei tulot maidosta ja lihasta eikä korvaavasta tulolähteestä ole varmuutta. Lypsykarjaa tilalla ei enää edes harkita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.