Mainos

BSE-epäily pohjoissuomalaisella tilalla

Pohjoissuomalaisen naudan epäillään sairastuneen BSE-tautiin.

Oulun läänissä teurastetun naudan aivonäytteestä on saatu epäselvä BSE-tutkimustulos.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan tuloksen perusteella ei voida sulkea pois hullun lehmän taudin eli BSE:n mahdollisuutta. -Meillä on testissä epäilyttävä tulos, joka lähtee nyt jatkotutkimuksiin Englantiin, kertoo professori Liisa Sihvonen, Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen (Eelan) virologian tutkimusyksikön johtaja.

Koska tutkimustulos on epäilyttävä, toimenpiteisiin ryhdytään Sihvosen mukaan varmuuden vuoksi. -Silloin käyttäydytään samalla tavalla kuin jos olisi jo varmuus tuloksen BSE-positiivisuudesta. Näin siksi, että tarkoituksena on suojata ihmisiä joutumasta tällaisten elintarvikkeiden kanssa tekemisiin, Sihvonen kertoo.

Suomessa on tähän asti otettu noin 22 000 BSE-näytettä, joista joitakin epäselviä näytteitä on lähetetty eteenpäin. -Tämä on myös epäilyttävä, minkä takia se lähteekin jatkotutkimuksiin. Tulosten saamiseen kuluu, viikko, pari, Sihvonen toteaa. Jatkotutkimuksiin Englantiin Suomesta on tähän mennessä lähetetty muutamia kymmeniä näytteitä. -Kesällä meillä oli jokunen epäilyttävä näyte, mutta nyt ei vähään aikaan näitä ole ollut, Sihvonen sanoo.

Lehmällä oli hermosto-oireita

Läänineläinlääkäri ja maa- ja metsätalousministeriö ovat nyt ryhtyneet asian vaatimiin toimiin. -Me olemme heitä informoineet, että meillä on epäilyttävä positiivinen BSE-tapaus, ja he ovat ryhtyneet kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, Sihvonen huomauttaa.

Tautiin viittaava näyte oli otettu sairasteurastetusta lehmästä, joka oli syntynyt Suomessa vuonna 1995. Eläimellä oli ollut keskushermostoperäisistä oireita. Teurastettu eläin sekä sen teurastamoon lähettänyt tila on nyt asetettu virallisten siirtorajoitusten alaisiksi. Tila sijaitsee Oulun läänissä ja se on viranomaisten luonnehdinnan mukaan "keskikokoinen ja hyvin hallittu lypsytila".

Lehmän aivoista otettu näyte ei ole täysin BSE:lle tyypillinen, mutta se on ensimmäinen epäselvä näyte, jonka perusteella BSE-tautia ei voida sulkea pois. Suomessa on tähän mennessä ollut kolme BSE-epäilyä, jotka ovat jatkotutkimuksissa osoittautuneet vääriksi hälytyksiksi.

16:35

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.