Mainos

Brittitutkimus ei löytänyt näyttöä tukiasemien terveyshaitoista

Mittauksiin osallistui 44 henkilöä, jotka olivat sanoneet saavansa oireita matkapuhelimista tai olevansa niille yliherkkiä ja 114 henkilöä, joilla ei ollut tällaisia vaivoja.

Matkapuhelinten tukiasemilla ei tuoreen brittitutkimuksen mukaan näytä olevan terveysvaikutuksia ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Essexin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, onko asemien lähettämällä mikroaaltosäteilyllä yhteyttä esimerkiksi stressiin, jännittyneisyyteen tai ahdistuneisuuteen. Julkisuudessa on aika ajoin esitetty väitteitä, joiden mukaan tukiasemat voisivat aiheuttaa juuri tämänkaltaisia oireita.

Tutkijat havaitsivat, ettei tukiasemien toiminnalla kuitenkaan ollut vaikutusta ihmisten sydämen lyöntitiheyteen, verenpaineeseen tai ihon sähkönjohtokykyyn. Näitä pidetään hyvinä mittareina osoittamaan sitä, stressaantuuko keho ympäristötekijöiden vaikutuksesta.

Mittauksiin osallistui 44 henkilöä, jotka olivat sanoneet saavansa oireita matkapuhelimista tai olevansa niille yliherkkiä ja 114 henkilöä, joilla ei ollut tällaisia vaivoja. Kyseessä olikin yksi laajimmista asiaa koskevista tutkimuksista.

Tutkijoiden mukaan lisäselvityksille olisi silti tilausta.

- On selvää, että herkät ihmiset kärsivät todellisista oireista, jotka haittaavat heidän elämäänsä. Seuraavaksi pitäisi selvittää, mitkä tekijät voisivat olla näiden oireiden takana, jotta voitaisiin kehittää sopivia hoitoja, sanoi professori Elaine Fox.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.