Brittikyselyn huolestuttavat tulokset: Lähes puolet uusista äideistä kärsii hallusinaatioista tai pelottavista ajatuksista – suurin osa ei uskalla kertoa oireista

Tuore brittikysely väittää, että uusien äitien mielenterveysongelmat voivat olla paljon tiedettyjä yleisempiä.

Vanhemmille suunnatun ChannelMum.com-sivuston tekemän kyselytutkimuksen mukaan jopa lähes puolet uusista äideistä kärsii hallusinaatioista ja pelottavista ajatuksista. Kyselyyn vastasi 1 670 äitiä.

Kaksi kolmasosaa ei kuitenkaan uskalla kertoa ajatuksiaan tai hakeutua apuun, sillä he pelkäävät joutuvansa arvostelluiksi tai että lapsi otetaan heiltä pois.

Vauvojen pelätään kuolevan ja vihaavan äitiä

Kaikista yleisin pelottava ajatus, jota 62 prosenttia vastaajista kertoi miettivänsä, oli, että "jotakin kamalaa tapahtuu vauvalleni". 44 prosenttia uskoivat, että heidän lapsensa saattaa kuolla, kun taas 13 prosenttia oli kuvitellut tappavansa tai vahingoittavansa omaa lastaan.

Kyselytutkimuksen mukaan jopa yksi 50 vastaajasta uskoi, että heidän vauvansa vihasi häntä. Yksi prosentti oli vakuuttunut, että heidän anoppinsa yritti viedä vauvan.

Noin 39 prosenttia taas uskoi, että heidän lapsensa ja kumppaninsa pärjäisi paremmin ilman heitä. 16 prosenttia kertoi harkinneensa jossain vaiheessa itsemurhaa.

Äidit kokivat "tulevansa hulluksi"

Vaikka kyselyyn vastanneista brittinaisista 43 prosenttia kärsi näistä äärimmäisistä ajatuksista, 65 prosenttia ei ollut koskaan kuullut, että raskaus ja vanhemmuus voisi vaikuttaa heidän mielenterveyteensä. Sen seurauksena yksi viidestä tunsi "tulevansa hulluksi", kun he kokivat näitä ajatuksia.

Tutkimuksen mukaan yleisin mielenterveysongelma äideillä oli ahdistuneisuus, josta kärsi jopa 68 prosenttia naisista synnytyksen jälkeen. 48 prosenttia kärsi unettomuudesta murehtimisen takia ja 35 prosenttia syntymän jälkeisestä masennuksesta.

Ongelmien uskotaan olevan tiedettyjä laajempia

Naisten oireet kestivät keskimäärin kolmesta kuuteen kuukauteen, mutta 29 prosenttia tunsi itsensä henkisesti alakuloiseksi jopa yli vuoden ajan. Suurin osa (69 prosenttia) äideistä huomasi itse olevansa sairaita, mutta silti kaksi viidestä sairastuneesta ei kertonut asiasta kellekään.

Ajatuksia ei uskalleta kertoa esimerkiksi huonon vanhemman leiman, häpeän ja lasten menettämisen pelossa.

Englannin terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n mukaan noin 10–15 prosenttia äideistä kokee vakavia mielenterveysongelmia. Nyt asiantuntijat kuitenkin ajattelevat, että "piilotapauksia" voi olla huomattavasti enemmän. Kyse voi olla jopa "epidemiasta".

Asia esille ja äideille oikeanlaista hoitoa

Sekä kyselyyn vastanneiden äitien, että asiantuntijoiden mukaan asiasta pitäisi puhua julkisuudessa entistä enemmän.

– Meidän pitää puhua siitä, normalisoida se ja saada äidit ymmärtämään, että he eivät ole yksin. Et ole erilainen tai "tulossa hulluksi" vain, koska koet sen – mutta saatat tarvita ammattiapua ja hoitoa, sanoo ChannelMum.comin perustaja Siobhan Freegard.

– On niin paljon paineita selvitä ja olla täydellinen äiti. Äitien pitää tietää, että he saavat oikeaa tukea ja ettei heidän lapsiaan oteta pois. Oikeanlaisen hoidon ja myötätunnon avulla voi parantua nopeasti, saada yhteyden lapseen ja olla se vanhempi, joka haluaa olla, Freegard muistuttaa.

***

Kirjailija ja näyttelija Anna-Leena Härkönen kertoo omasta masennuskamppailustaan. Katso video alta:

21:41

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja