Oletko sinäkin kokenut? "Haamupotkuja" voi tuntea vielä vuosia raskauden jälkeen: "Kiva tietää, etten ole yksin"

5:51
Sohvia arvosteltiin törkeästi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen: "Ensimmäisen kysymyksen ei pitäisi olla 'mitä me tehdään tuolle sun painolle?'"

Naiset tuntevat vauvan "haamupotkuja" jopa vuosikymmeniä synnytyksen jälkeen!

Syntymättömän lapsen liikuskelu ja potkut ovat odottavalle äidille erityisiä tuntemuksia – jopa niin erityisiä, että ne kummittelevat kehossa vuosia! Tähän tulokseen tuli australialainen yliopisto, joka kysyi 197 äidiltä niin sanotuista "haamupotkuista", kertoo Kidspot.

Moni nainen kertoi tuntevansa lapsen haamupotkuja kauan raskauden jälkeenkin.

"Jos en pitelisi vauvaani, olisin luullut, että olen edelleen raskaana"

Kyselyyn vastanneista naisista 40 prosenttia kertoi kokeneensa haamutuntemuksia. Haamupotkuja tunnettiin keskimäärin 6,8 vuotta synnytyksen jälkeen. Eräs vastanneista naisista oli kokenut tuntemuksia 30 vuoden ajan!

20 prosenttia naisista koki olemattomia potkuja päivittäin.

– Jos en olisi pidellyt vauvaani, olisin luullut, että olen edelleen raskaana, eräs naisista kuvasi.

– Se oli hyvin hämmentävää! Minulla oli käsi kehdossa olevan vauvani päällä, ja silti tyttö potkaisi. Mieleni ei kyennyt ymmärtämään, mitä koin, toinen sanoo.

Yksi naisista oli jopa tehnyt varmuuden vuoksi raskaustestin haamupotkuja koettuaan.

Ei aina ihana kokemus

Osalle potkujen tunteminen ei ollut nostalginen tai ihana kokemus. Jos raskaus oli päättynyt suruun ja lapsi oli esimerkiksi syntynyt kuolleena, haamupotkut saattoivat laukaista menneen trauman tuntemuksia.

Tutkijoiden mukaan potkuja ei luultavasti aiheuta hallusinaatio tai harha, vaan yksinkertaisesti kehon toipumiseen liittyvä asia.

"Kiva tietää, etten ole yksin"

Koska selvitys oli kooltaan pieni, lisätutkimuksia aiheesta kaivattaneen edelleen. Netissä moni äiti on kuitenkin tunnistanut tilanteen.

– Luulin menettäneeni järkeni! Olen kokenut näitä viimeisimmän lapseni jälkeen, hän on nyt neljä. Saan niitä melkein vuosittain ja olen tehnyt (raskaus)testejä varmuuden vuoksi. Tämä on hyvin outo ilmiö, en koskaan tiennyt, että se on "joku juttu", Mahalia Kupenga kirjoittaa Facebookissa.

– Oi luoja, kyllä! Vannon, että minulla on potkuja useammin kuukautiskierron lähestyessä, se saa minut aina ajattelemaan, että olen taas raskaana. Kiva tietää, etten ole yksin, Lauren Matthews sanoo.

– Voi luoja, kyllä! Saan näitä säännöllisesti. Ne ovat voimakkaita, kuin loppuraskauden potkut kohdussa. Luulin, että vain minulla on näitä, Nicole Johnstone sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja