Elizabeth kertoo synnytyksen jälkeisistä pakonomaisista ajatuksistaan: "Mietin, jos kaataisin kiehuvan veden vauvani päälle"

8:11

Elizabeth Baker kärsi häiritsevistä ajatuksista poikansa syntymän jälkeen. Hän pelkäsi, että joku vie lapsen häneltä, jos hän kertoo ajatuksistaan jollekulle.

Video: Entä, jos odotettu arki vauvan kanssa onkin kamala pettymys? 

Kun Elizabeth Baker vietti ensimmäistä aamua yksin kotona vastasyntyneen lapsensa kanssa, kaiken piti olla hyvin. Poika nukkui rauhallisesti omassa sängyssään ja aurinko paistoi ikkunan läpi. Baker päätti käyttää ajan tutustuakseen uuteen rintapumppuunsa. 

– Käyttöohjeessa sanottiin, että osat pitäisi sterilisoida kiehuvassa vedessä ennen ensimmäistä käyttöä, joten täytin suuren kattilan vedellä ja käänsin lieden päälle. Kun vesi lämpeni ja alkoi kuplia, kammottava ja kauhistuttava ajatus tuli mieleeni: entä, jos kaataisin tämän kiehuvan veden vauvani päälle? Baker muistelee Mindbodygreen.comissa.

– Päivän täydellisyys katosi ja tuossa hetkessä en enää ollut onnellinen uusi äiti, jolla oli täydellinen vastasyntynyt vauva. Olin hirviö. Millaisella äidillä on ajatuksia, joissa hän tekee jotakin niin pahaa?

"En kertonut ystävilleni"

Tuntikausia Bakeria pelotti nostaa poika syliinsä. Hän pelkäsi, että joku vie lapsen häneltä, jos hän kertoo ajatuksistaan.

– En kertonut ystävilleni silloinkaan, kun osa heistä tunnusti kärsineensä masennuksesta tai ahdistuksesta lastensa syntymän jälkeen. Oletin, että jos he tietäisivät, he eivät koskaan enää puhuisi minulle ja pelkäisivät päästää minua omien lastensa lähelle. Kukaan ei tiennyt, ja kärsin hirvittävää syyllisyyttä ja häpeää yksin.

Ajatukset voivat aiheuttaa huomattavaa ahdistusta

Bakerin tilanne päättyi onnellisesti – onneksi. Kamalat ajatukset väistyivät, kun hän tottui äitiyteen.

Myöhemmin Baker sai tietää, että muillakin äideillä on kamalia, pakonomaisia ajatuksia, joista he toivoisivat pääsevänsä eroon. Ajatukset voivat liittyä synnytyksen jälkeiseen masennukseen tai ahdistustilaan, tai esimerkiksi pakko-oireiseen häiriöön.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen vuoksi äiti saattaa kärsiä pakonomaisista peloista sen suhteen, että vahingoittaa lastaan, vaikkei aikoisi tehdä näin.

– Epätoivottuja, läpitunkevia ajatuksia yleensä syntyy uusille vanhemmille aikaisessa vaiheessa synnytyksen jälkeen, kertoo lääkäri ja professori Shannon M. Clark.

– Ajatuksiin liittyy usein vahingossa tapahtuvaa tai jopa tahallista vamman tuottamista lapselle, ja ne voivat aiheuttaa huomattavaa ahdistusta uudelle äidille tai isälle.

Moni pelkää kertoa ajatuksista niiden aiheuttaman häpeän vuoksi. Myös ajatus lapsen menettämisestä voi olla liikaa.

– Totuus on, ettet ole huono vanhempi, sinun ei pitäisi hävetä, Clark sanoo.

Joskus tunteet ovat niin pakonomaisia, että vauvan hoitaminen alkaa tuntua pelottavalta tai jopa mahdottomalta.

"Jos olisin kertonut jollekulle, olisin voinut säästää itseni syyllisyydeltä"

Bakerkin yritti lopettaa kamalat ajatuksensa, muttei onnistunut.

– Mitä enemmän yrität pakonomaisesti päästä eroon niistä, sitä kestävämpiä ne ovat. Ja kun ajatukset liittyvät siihen, että satutat ihmistä, jota rakastat eniten maailmassa, joka luottaa sinuun, että pidät hänet hengissä ja suojaat häntä pahalta, tunteiden vaatima vero on murskaava.

Nyt ajatuksista on jo vuosia. Silti Baker ei ole keskustellut niistä kenenkään kanssa.

– Jos olisin kertonut jollekulle, kenelle tahansa, siitä, mitä tunsin, olisin voinut säästää itseni runsaalta tarpeettomalta syyllisyydeltä ja häpeältä. Olisin luultavasti nauttinut ensimmäisistä kokemuksistani vastasyntyneeni kanssa paljon enemmän kuin niistä nyt nautin, Baker sanoo.

– Jos kärsit tai olet kärsinyt häiritsevistä ajatuksista, tiedä, ettet ole yksin. Olet hyvä äiti, etkä satuta lastasi. Ja sinä ansaitset helpotuksen (ajatuksista), joten kerro jollekulle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja