Britannian vaalit: Kolmen suurimman puolueen vaaliteemat

Britanniassa äänestetään huomenna maahan uusi parlamentti. Vaalikampanjat loppuivat tänään, ja taistelu epävarmoista äänistä jatkui viime hetkiin saakka. Mielipidetiedustelujen mukaan konservatiivipuolue saisi enemmistön parlamenttiin. Toiseksi eniten paikkoja ennustetaan työväenpuolueelle ja liberaalidemokraattien tulisi tyytyä kolmanteen sijaan.

Mielipide-eroja puolueiden välillä aiheuttavat esimerkiksi Britannian talouskriisi ja sen hoito, veroasiat sekä peruspalvelujen kohtalo. Millaisia ovat kolmen suurimman puolueen päävaaliteemat?

Konservatiivit toivovat "muutosten vuotta"

Konservatiivipuolue voi väittää olevansa Euroopan vanhin poliittinen puolue. Mielipidekyselyjen ennakkosuosikiksi noussutta puoluetta johtaa David Cameron. Konservatiivit toivovat vaalivuoden olevan puolueelle "muutoksen vuosi". Puolue toivoo, että heidän pisin modernin ajan oppositiokausi päättyisi huomisissa vaaleissa.

Konservatiivipuolueen vaaliteemojen taloustavoitteissa on eliminoida Iso-Britannian talousvaje viiden vuoden sisällä. Jo vuonna 2010 tavoitteena olisi tehdä 6 miljardin punnan leikkaukset. Kululeikkauksia halutaan kaikilta aloilta, lukuun ottamatta terveyspalveluja ja ulkomaanapua.

Konservatiivit sallisivat vapaaehtoisryhmien, rahastojen, avustusjärjestöjen, yhdistysten ja osuuskuntien järjestää akateemista koulutusta. Nämä koulut olisivat itsenäisiä toimijoita, joita paikallinen hallinto ei ohjaisi. Toimijoilla olisi mahdollisuus järjestää muitakin julkisia palveluita.

Konservatiivipuolue romuttaisi Britannian henkilöllisyyskortti-suunnitelmat. Työväenpuolueen kannattama uusi henkilökortti sisältäisi muun muassa henkilöiden sormenjäljet, skannatun kuvan kasvoista ja silmän iiriksestä, sekä henkilön nykyiset ja menneet asuinpaikat Britanniassa ja ulkomailla. Henkilökortin tietoja voitaisiin yhdistää myös muihin valtion tietokantoihin.

Konservatiivit huomioisivat avioliiton verojärjestelmässä siten, että avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevat voisivat tehdä puolisolleen verottomia rahansiirtoja. Rahasiirrot olisivat verottomia 750 puntaan saakka. Edellytyksenä olisi, että suurituloisempi puoliso on keskipalkkaisten ryhmässä. Työväenpuolue on tätä suunnitelmaa vastaan.

Työväenpuolue säilyttäisi peruspalvelut

Kolmet viimeiset vaalit voittanut työväenpuolue syntyi ammattiliikkeestä vuonna 1900. Tavoitteena oli antaa poliittinen ääni työväenluokille. Puolueen johtajana toimii pääministeri Gordon Brown. Nähtäväksi jää, voittaako Brownin puolue neljännenkin kerran, vaikka puolueen johtokausien aikana Iso-Britanniaan on iskenyt taloudellinen taantuma.

Työväenpuolue nostaisi kohdistetusti julkisen talouden kuluja, jotta taantumasta elpyminen jatkuisi. Kulujen kohdistetun noston jälkeen talouden alijäämää tulisi leikata puolella vuoteen 2014 mennessä. Työväenpuolueen tavoite on, että julkisen rahoituksen alijäämää saataisiin alennettua kaksi kolmannesta seuraaviin parlamenttivaaleihin mennessä.

Työväenpuolue ei kohdistaisi säästöjä peruspalveluihin. Puolue haluaa säilyttää sijoitukset lastenhoitoon, kouluihin, julkisiin terveyspalveluihin ja turvallisuuteen. Puolue sanoo, että kaikille 16- ja 17-vuotiaille pitäisi voida taata koulu- tai harjoittelupaikka. Kaikille 18-24-vuotiailletulisi taata työ- tai harjoittelupaikka, jos nuoret ovat olleet työttömänä yli kuusi kuukautta.

Työväenliike palauttaisi ansioihin sidotun kansaneläkkeen vuodesta 2012 lähtien. Vanhemmille puolue pyrkii lupaamaan, että he saisivat yksi- ja kaksivuotiaista lapsista nykyistä enemmän verohelpotuksia vuodesta 2012 lähtien.

Puolue järjestäisivät myös kansanäänestyksen siitä, pitäisikö vaalitapaa muuttaa tiettyjen Britannian vaalien kohdalla.

Syöpätutkimusten osalta työväenpuolueen mukaan tulisi varmistaa se, että syöpätutkimusten tulokset saataisiin potilaille viikossa.

Liberaalidemokraattien Clegg johtajasuosikki

Liberaalidemokraattinen puolue on historiansa aikana kokenut nousuja ja laskuja brittipolitiikassa. Puolueen poliittinen filosofia syntyi aikanaan oikeudesta yksilöllisyyteen sekä valinnanvapauteen. Puolueen johtajana toimii vaalien suosikiksi yllättäen ponnahtanut Nick Clegg.

Talousaiheissa liberaalidemokraatit ovat sitä mieltä, että toisarvoisista kuluista leikattaisiin 15 miljardia puntaa vuodessa, jotta tärkeimmät julkiset palvelut saataisiin ylläpidettyä. He vähentäisivät samalla julkista alijäämää vähintään samalla aikataululla kuin työväenpuolue suunnittelee. Julkisen alijäämän kohentaminen alkaisi vuodesta 2011.

Veroasioissa liberaalidemokraatit nostaisivat kynnystä, jonka ylityttyä ihmiset alkaisivat maksaa tuloveroa. Nykyään tuloveron kynnys on 6 475 puntaa, ja se pitäisi heidän mukaan nostaa 10 000 puntaan. He myös nostaisivat pääomatulojen verotusta siten, että se tulisi samalle tasolle tuloverotuksen kanssa. Puolue esittää myös, että yli kahden miljoonan punnan arvoisesta omaisuudesta pitäisi maksaa veroa ("mansion tax"). Kunnallisveron he korvaisivat paikallistuloverolla koeajan jälkeen.

Kuten konservatiivit, myös liberaalidemokraatit romuttaisivat henkilöllisyyskortti-suunnitelmat.

Liberaalidemokraatit ehdottavat 2,5 miljardin "oppilasvakuutta" kouluille, joissa opetetaan köyhimpiä oppilaita. Koulujen luokkakoot saisi pienentää kahteenkymmeneen oppilaaseen per luokka.

Äänestyskäytäntöjen uudistamisessa liberaalidemokraatit kannattavat siirtoäänivaalitapaa kaikkiin brittivaaleihin. Se on vaalitapa, jossa äänestäjä merkitsee ehdokkaansa äänestyslippuun suosituimmuusjärjestyksessä. Ehdokkaita voi merkitä yhden tai useamman, mutta äänestäjällä on kuitenkin käytössään vain yksi ääni. Tilanteessa, jossa ääni tavallisesti menisi ”hukkaan”, se siirtyisi listassa seuraavalle ehdokkaalle.

Puolueet kiistelevät suhteestaan euroon

Puolueiden suhde euroon vaihtelee vastustuksesta hyväksyntään. Konservatiivit eivät ottaisi euroa käyttöön, työväenpuolue ehdottaa kansanäänestystä asiasta. Liberaalidemokraatit ovat euron kannalla, mutta eivät näe asian edistämisessä kiirettä.

Siirtolaisuuskysymyksissä konservatiivit palauttaisivat maahanmuuton tason 1990-luvun tilanteeseen. He hyväksyisivät maahanmuuton vain siinä tapauksessa, että se tuo maalle taloudellista hyötyä. Myös työväenpuolue ja liberaalidemokraatit jatkaisivat Britannian "points-based" -maahanmuuttopolitiikkaa.

(MTV - BBC)

Lue myös:

    Uusimmat