Mainos

Britannian salainen palvelu suunnitteli Hitlerin surmaamista

Britannian salaisen palvelun erikoisyksikkö suunnitteli Adolf Hitlerin surmaamista vielä toisen maailmansodan viimeisinä kuukausina. Tiedot käyvät ilmi Britannian valtionarkistosta salassapitoajan jälkeen torstaina julkaistuista asiakirjoista.

Eri suunnitelmaversioiden mukaan natsi-Saksan johtaja olisi surmattu joko asettamalla pommi häntä kuljettaneeseen erikoisjunaan tai myrkyttämällä junan juomavesisäiliö. Muita vaihtoehtoja olivat tarkka-ampujan lähettäminen Hitlerin alppimajalle Berchtesgadeniin tai hänen autonsa ampuminen panssarintorjunta-aseella. Myös ilmahyökkäystä Berchtesgadenia vastaan suunniteltiin. Tapposuunnitelmien laadinta aloitettiin kesäkuussa 1944 ja hankkeesta luovuttiin lopullisesti maaliskuussa 1945. Britannian tuolloinen pääministeri Winston Churchill oli asiakirjojen mukaan tietoinen suunnitelmista.

Salaisen palvelun johdossa oltiin kuitenkin hyvin erimielisiä mahdollisen attentaatin järkevyydestä. Vastustajien mielestä Hitler teki sodanjohdossaan niin paljon strategisia virheitä, että hänestä oli briteille enemmän hyötyä elävänä kuin kuolleena.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.