Mainos

Britannian pääministeri boikotoi Mugabea

Britannian ja Tshekin pääministerit ovat ilmoittaneet jäävänsä pois EU:n ja Afrikan huippukokouksesta Zimbabwen presidentin osallistumisen takia.

Britannian pääministeri Gordon Brown on vahvistanut jäävänsä pois EU:n ja Afrikan huippukokouksesta. Syynä on Zimbabwen presidentin Robert Mugaben ilmoitus saapua kokouspaikalle.

- Meidän on mahdotonta osallistua kokoukseen ja istua samaan pöytään presidentti Mugaben kanssa -- viime kuukausien kokemusten perusteella en usko, että Britannian ja Zimbabwen vuoropuhelusta on mitään hyötyä, Brown sanoi.

EU-lähteistä kuitenkin arvioitiin, ettei Britannian tuoli jää kokouksessa tyhjäksi. Pääministeri Brownin sijaiseksi on veikattu Afrikka-kysymyksistä vastaavaa ministeriä Mark Malloch-Brownia.

Zimbabwea lähes 30 vuotta johtaneen Mugaben itsevaltainen hallinto ja viljelysmaiden uudelleenjako ovat romahduttaneet maan talouden. Mugabea syytetään myös ihmisoikeusrikoksista.

Brown saa seuraa Topolanekista

Monet muutkin maat ovat vastustaneet Mugaben kutsumista Lissaboniin ensi kuussa. Kuitenkin tähän mennessä vain Tshekin pääministeri Mirek Topolanek on Brownin lisäksi ilmoittanut boikotoivansa kokousta Zimbabwen presidentin takia.

Suomi ja Ruotsi eivät ole suunnitelleet samanlaista boikottia. Myös Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen sanoo saapuvansa paikalle Mugabesta huolimatta.

Afrikan maat taasen ovat uhanneet jättäytyä kokouksen ulkopuolelle, mikäli Mugabea ei huolita Lissaboniin.

Kokouksen isäntämaa Portugali on pahoitellut asian saamaa negatiivista julkisuutta. Zimbabwelle kutsun esittänyt ulkoministeri Luis Amado sanoi hiljattain pelkäävänsä, että kokouksen todellinen merkitys jää Mugabe-kohun jalkoihin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Ritzau)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.