Mainos

Britannian lehdistö ei vakuuttunut Irakin sodan tarpeesta

Useimmat brittilehdet sanoivat tänään, että pääministeri Tony Blairin selvitys Irakin joukkotuhoaseista ei vakuuttanut sotilaallisen toiminnan tarpeesta Irakia vastaan.

Blair sanoi maansa parlamentissa eilen, että Irakin presidentillä saattaa olla vuoden tai kahden kuluessa ydinpommi ja että sillä on sotilaallisia suunnitelmia kemiallisten ja biologisten aseiden käytöstä. Ne ovat Blairin mukaan käyttövalmiina 45 minuutissa käskyn antamisesta.

Financial Times -lehti kirjoitti, että hallituksen selonteko ei tarjonnut yhtään pakottavaa syytä siihen, miksi sotilaallista operaatiota tarvittaisiin. -Sen tärkein vaikutus saattaa olla siinä, että se vahvistaa YK:n päätöslauselmassa mainittuja tehokkaita tarkastuksia, lehti kirjoitti.

Independent-lehti sanoi, ettei Saddamin kyvystä tuottaa joitakin joukkotuhoaseita ole epäilystä. -Mutta onko hänellä motivaatiota käyttää niitä länttä tai sen liittolaisia vastaan - sitä on epäiltävä, lehti kirjoitti. -Ilman todisteita siitä, että hän aikoisi tehdä niin, ajatus sotilaallisesta iskusta Irakia vastaan romahtaa. Näissä kohdin selonteko ja Blairin lausunto parlamentissa olivat heikoimmillaan, Independent kirjoitti.

Oikeistolainen Daily Mail sanoi, että Blairin esiintyminen oli vakuuttavaa. Yleisö ja yhä suurempi määrä sotilasasiantuntijoita on kuitenkin vakuutettava siitä, miksi ennalta ehkäisevä isku olisi tarpeellisempi kuin hänen hillitsemiseensä tähdännyt politiikka, joka on pitänyt hänet tarkkailun alaisena kymmenen vuotta, lehti sanoi.

Vaihtoehtoja on

Vasemmalle kallistuva Mirror-lehti oli ottanut etusivun otsikokseen sanan "No" (ei)kysyttyään ensin, oliko Blair vakuuttanut kuulijat Irakiin hyökkäämisen tarpeellisuudesta. Lehden mielestä ei ole riittävästi todisteita sen puolesta, etteikö paljonkin olisi vielä tehtävissä ennen kuin pommikoneet ja joukot lähetetään Irakiin.

Konservatiivinen Times-lehti kirjoitti, ettei selonteko sisältänyt sellaista, mikä vakuuttaisi koko maata tarpeesta käydä Irakia vastaan. Lehti lisäsi, että selonteko oli tuonut lisätietoja siitä, että Irak on tehostanut laitonta toimintaansa viimeksi kuluneina neljänä vuotena.

Oikeistolainen Sun-lehti kehotti kansainvälistä yhteisöä ylläpitämään YK:n arvovaltaa ja tekemään sen, mitä tarvitaan Saddamin aseistariisumiseksi. Lehti ihmetteli, miksi on kestänyt niin kauan käydä vastatoimiin tätä kauhistuttavaa joukkomurhaajaa vastaan.

Konservatiivinen Daily Telegraph muistutti, että sysäys toimintaan Saddamia vastaan tuli Yhdysvalloissa tehdyistä terrori-iskuista.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.