Britannian julmaksi moitittu malli kiistakapulana – näin euroehdokkaat puuttuisivat EU:n maahanmuuttoon

Studiossa EU-vaaliehdokkaat: Tarvitaanko enemmän vain vähemmän EU:ta? 11:24
Tulisiko Suomen ja suomalaisten etu asettaa aina kaiken muun edelle? Muun muassa tähän kysymykseen molemmat ehdokkaat vastaavat yllä olevalla videolla.

EU-vaalit kolkuttavat ovella ja kesäkuussa selviää, ketkä 15 meppiä Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin. Huomenta Suomessa kohdanneet perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ehdokkaat olivat hyvin eri linjoilla esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta. 

Huomenta Suomen studiossa on nähty kevään mittaan EU-vaaliehdokkaita. Tälläkin kertaa heille esitettiin kysymys – mihin he haluaisivat ensisijaisesti EU:ssa päästä vaikuttamaan. 

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen pitää kaikkein tärkeimpänä asiana maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen mukaansa Suomeen tulevien ihmisten määrää pitää rajoittaa, ja tähän mennessä tehdyt toimet eivät Tynkkysen mielestä ole riittäviä.

– Afrikassa asuu jo tällä hetkellä kolminkertainen määrä ihmisiä verrattuna Eurooppaan. Jo muutaman kymmenen vuoden päästä esimerkiksi Nigeriassa tulee olemaan yhtä paljon väkeä, kuin koko Euroopassa, Tynkkynen avaa.

– Nyt meidän pitää löytää ratkaisuja siihen, että ihmiset eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, vaan tämä menettely ulkoistetaan Euroopan ulkopuolelle. Ja tästä ajattelusta on nyt tulossa valtavirtaa.

Kyllönen: Ulkoistaminen erikoista

Tynkkynen viittaa turvapaikanhaun ulkoistamisella Britanniassa hyväksyttyyn malliin, jossa turvapaikanhakijat aletaan lennättää Afrikan Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä. Tämä niin sanottu Ruandan malli on saanut osakseen runsasta kritiikkiä, ja muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestö pitää sitä julmana ja vaarallisena.

Myöskään Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ei jaa Tynkkysen näkemystä maahanmuuttopolitiikasta.

– Ajatus siitä, että ulkoistetaan haaste muualle kuulostaa aika erikoiselta, hän sanoo. 

Kyllönen haluaisi EU:n keskittyvän ongelmien ratkaisuun niiden ytimessä niin, että ihmisten ei tarvitsisi paeta kodeistaan.

– Ilmastonmuutos, vesikriisi, jossa maailmassa kaksi miljardia ihmistä on ilman puhdasta vettä. Me olemme todella isojen haasteiden edessä. Ongelman ulkoistaminen ei ole ratkaisu, vaan juurisyihin puuttuminen.

EU:ssa Kyllönen kokisi tärkeäksi päästä vaikuttamaan liikennepolitiikkaan.

– Ihmisten liikkuminen on meidän kivijalkamme tavaran ja tiedon lisäksi. Sen lisäksi on rauhan agenda. 

EU-vaaliehdokkaita MTV:n Huomenta Suomessa

14.5. RKP, KD ja Liike Nyt

16.5. Keskusta ja Vihreät

21.5. Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto

23.5. SDP ja Kokoomus

MTV Uutisten ensimmäinen eurovaalitentti nähdään MTV3-kanavalla 29.5. kello 20–21. Tentattavana ovat viiden suurimman puolueen puheenjohtajat.

MTV Uutisten eurovaalikone on auki – vastaa ja löydä ehdokkaasi

Lue kaikki eurovaaleista tästä.

Tulisiko Suomen ja suomalaisten etu asettaa aina kaiken muun edelle? Muun muassa tähän kysymykseen molemmat ehdokkaat vastaavat yllä olevalla videolla.

Lue myös:

    Uusimmat