Mainos

Britannian hallitus patistaa IRA:ta tulitaukoon

Britannia vaati tänään Irlannin tasavaltalaisarmeijaa IRA:ta aloittamaan uuden tulitauon. Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Mo Mowlam huomautti radiohaastattelussa, että pelivuoro maakunnan rauhanpyrkimyksissä on nyt IRA:lla. Pohjois-Irlannin protestantit taipuivat edellisenä iltana perumaan osan tunteita kuohuttaneista perinnemarsseistaan.

Mowlam totesi myönnytyksen vaatineen moraalista rohkeutta ja sanoi sen antavan hengähdystauon kiistan osapuolille. Protestanttien Oranialaisveljeskunta luopui huomiseksi suunnitelluista marsseistaan Belfastissa ja Newryssä sekä siirsi Londonderryn ja Armanaghin marssit pois kiistanalaisilta reiteiltä.

Pohjois-Irlannissa järjestetään huomenna kymmeniä protestanttimarsseja, jotka juhlistavat vuonna 1690 käydyn taistelun vuosipäivää. Nyt perutut ja siirretyt marssit olivat katolisia pahiten suututtaneiden joukossa.

Päätös ärsytti ääriprotestantteja

Oranialaisveljeskunnan johtomiehet korostivat, että myönnytys johtui vain halusta välttää väkivaltaisuudet. Veljeskunta pitää yhä kiinni periaatteellisesta oikeudestaan marssia pitkin perinteisiä, katolisten alueiden läpi kulkevia reittejä.

Ääriprotestantit sen sijaan leimasivat päätöksen antautumiseksi. Muun muassa Demokraattisen unionistipuolueen johtaja Ian Paisley katsoi myönnytyksen vain lietsovan jännitystä, koska monien protestanttien on vaikea sulattaa sitä.

IRA:n poliittisen siiven puheenjohtaja Mitchell McLaughlin puolestaan arvioi päätöksen tukevan maakunnan rauhanhanketta. Britannian johdon tavoin myös Irlannin pääministeri Bertie Ahern sanoi odottavansa tasavaltalaisarmeijalta vastaelettä.

Holkeri: Tilanne oli erittäin vaarallinen

Rauhanneuvottelujen puheenjohtajistoon kuuluva pankinjohtaja Harri Holkeri piti tänään protestanttien päätöstä merkittävänä, koska marssien pitäminen suunnitelmien olisi ollut erittäin vaarallista. Holkerin ohella riippumattomaan puheenjohtajistoon kuuluvat Yhdysvaltain entinen senaattori George Mitchell ja kanadalainen kenraali John de Chastelain.

Pohjois-Irlannissa on pitkin viikkoa ollut kiivaita yhteenottoja viime sunnuntaina Portatownissa pidetyn protestanttimarssin jälkeen. Väkivaltaisuudet jatkuivat vielä tänään, kun Oranialaisveljeskunnan kokoontumistiloihin Londonderryssä ja Portaderryssä heitettiin polttopulloja. Heinäkuun perinnemarssit ovat Pohjois-Irlannissa jokavuotinen levottomuuksien aihe.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.