Mainos

Britannian Boris Johnsonin ja EU-komission puheenjohtajan tapaaminen suuri pettymys: "Pöydällä ei ole konkreettisia ehdotuksia"

7:08
Oletko pysynyt kärryillä brexit-sotkussa? Pertti Salolainen vääntää nyt rautalangasta, mitä suomalaisen pitää brexitistä tietää

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi tänään EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Luxemburgissa. Tapaaminen ei kuitenkaan tuottanut toivottuja tuloksia tai merkittävää uutta tietoa siitä, onko hallitsematon brexit mahdollista välttää.

Johnsonin oli tarkoitus pitää tiedotustilaisuus Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa, mutta Bettel oli tilaisuudessa lopulta yksin mielenosoittajien seisoessa hiljaa aidan toisella puolella.

Bettel kehotti Johnsonia käyttämään jäljellä olevan ajan viisaasti, ja muistutti tämän pitävän käsissään kaikkien brittien tulevaisuutta.

– Pöydällä ei ole konkreettisia ehdotuksia.

– Me emme hyväksy mitään ehdotusta, joka on vastoin sisämarkkinoita tai pitkänperjantain sopimusta, luxemburgilainen sanoi.

Britannian hallituksen tiedottajan mukaan Johnson toisti Junckerille, että Britannia jättää EU:n lokakuun lopussa, eikä aio hakea erolle uutta lisäaikaa.

Vaikea ongelma ei hellitä

Johnson ja Juncker sopivat keskusteluiden tiivistämisestä. Tapaamisia on tarkoitus järjestää pian päivittäin, ja niitä käydään aiempaa korkeammalla tasolla eli pääneuvottelijoiden kesken. Myös Juncker ja Johnson aikovat jatkaa keskusteluita.

Brittihallituksen tiedottajan mukaan Johnson toi tapaamisessa ilmi, että hän haluaa poistaa erosopimuksesta backstopin eli kiistanalaisen Irlannin rajaa koskevan ratkaisun.

Irlannin raja on ollut brexit-neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä maaliskuussa 2017 aloitetuissa neuvotteluissa. Britannian parlamentin hyväksymistä odottavassa erosopimuksessa on sovittu hätäjärjestelystä, jolla raja pidettäisiin auki.

Britannian parlamentti on torjunut nykyisen erosopimuksen kolme kertaa erityisesti backstopia koskevan arvostelun takia.

Luxemburgissa tapaamiseen osallistui myös EU:n pääneuvottelija Barnier

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja