Syntyykö brexit-sopimus sittenkin? EU:n pääneuvottelija: "Meillä ei ole mitään syytä olla optimistinen"

Britannian pääministeri Boris Johnson on vakuuttanut, että brexit toteutuu aikataulussa – sopimuksella tai ilman. 

Euroopan komission pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan EU:lla ei ole mitään syytä optimismiin sen suhteen, että brexit-sopimus saataisiin aikaan ennen ensi kuun puoliväliä.

– En pysty objektiivisesti kertomaan teille, johtavatko kontaktimme pääministeri Johnsonin hallituksen kanssa sopimukseen ennen lokakuun puoliväliä. Meillä ei kuitenkaan ole mitään syytä olla optimistinen. Barnier sanoi parlamentin ryhmänjohtajille pitämässään puheessa.

Parlamentin puhemies aikoo estää sopimuksettoman eron

Pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että Britannia jättää EU:n lokakuun lopussa ilman sopimustakin. Parlamentti on kuitenkin hyväksynyt lain, jonka tarkoituksena on estää sopimukseton brexit.

Johnson toisti torstaina, ettei hän valehdellut kuningatar Elisabetille pyytäessään parlamentin istuntotauon poikkeuksellisen pitkää pidentämistä.

Opposition mukaan tarkoituksena oli jättää parlamentille niin vähän aikaa ennen lokakuun loppua, ettei sopimuksetonta brexitiä enää ehdittäisi estää.

Guardian-lehden mukaan Britannian parlamentin puhemies John Bercow vakuuttaa estävänsä pääministeri Johnsonia rikkomasta parlamentin säätämää brexit-lakia. Hän on lehden tietojen mukaan valmis ylimääräiseen luovuuteen menettelytavoissa, joilla lain rikkominen voidaan estää.

Lue myös:

    Uusimmat