Pääministeri Johnson vertasi Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin: "Mitä vihaisempi hän on, sitä vahvempi hänestä tulee"

Oletko pysynyt kärryillä brexit-sotkussa? Pertti Salolainen vääntää nyt rautalangasta, mitä suomalaisen pitää brexitistä tietää 7:08
Video: Oletko pysynyt kärryillä brexit-sotkussa? Politiikan konkari Pertti Salolainen vääntää rautalangasta, mitä brexitistä tulee tietää.

Britannian pääministeri Boris Johnson vakuuttaa jälleen luottavansa siihen, että hän saa neuvoteltua erosopimuksen EU:n kanssa. Johnson sanoi Mail on Sundayn haastattelussa, että brexit-sopimuksen sorvaamisessa on saatu aikaan "valtavaa edistystä."

– Edessä on paljon töitä ennen lokakuun 17. päivää, Johnson sanoi viitaten tuolloin pidettävään EU-huippukokoukseen, joka on käytännössä viimeinen tilaisuus saada aikaan erosopimus ennen lokakuun lopun määräaikaa.

– Menen tuohon huippukokoukseen ja saan sieltä sopimuksen, olen erittäin luottavainen sen suhteen. Ja jos emme saa sopimusta, lähdemme 31. lokakuuta.

Värikkäästä kielenkäytöstään tunnettu Johnson vertasi Mail on Sundayn haastattelussa Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin.

– Mitä vihaisempi Hulk on, sitä vahvempi Hulkista tulee, ja hän pääsee aina pakoon riippumatta siitä kuinka tiukasti hänet näyttäisi olevan sidottu – ja sama tilanne on myös tämän maan kohdalla, Johnson vakuutti.

Johnsonin vertauksen Hulkin tavoin Britannia vaikuttaa olevan jumissa brexit-sotkussaan. Johnson on toistuvasti vakuuttanut, että Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa, vaikka sopimusta ei saataisikaan aikaan. Parlamentti hyväksyi kuitenkin alkuviikosta lain, jonka tarkoitus on estää sopimukseton brexit.

Laki velvoittaa pääministerin hakemaan brexitiin lykkäystä, jos erosopimusta ei synny. Vielä on epäselvää, millä tavalla Johnson mahdollisesti yrittää kiertää tämän lain.

Liberaalidemokraatit vahvistuvat konservatiivien kustannuksella

Johnson tapaa maanantaina EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin. Pääministeri ei odota maanantain keskusteluilta suuria läpimurtoja mutta sanoi, että esimerkiksi keskeiseksi kiistakapulaksi muodostuneessa Irlannin rajakysymyksessä on edistytty paljon.

– Kun aloitin tässä tehtävässä [heinäkuussa], kaikki sanoivat että erosopimukseen ei missään nimessä voi tehdä muutoksia. Siitä on nyt menty jo eteenpäin, Johnson sanoi.

EU-johtajat ovat olleet julkisissa lausunnoissa skeptisiä sen suhteen, että sopimusta voitaisiin saada aikaan.

Johnsonin hallituksella on brittiparlamentissa selvä vähemmistö sen jälkeen, kun 21 konservatiivikansanedustajaa äänesti viime viikolla hallitusta vastaan ja heidät erotettiin puolueen parlamenttiryhmästä. Yksi heistä, entinen yliopistoministeri Sam Gyimah ilmoitti lauantaina liittyvänsä EU-myönteisiin liberaalidemokraatteihin.

– Boris Johnson asetti jyrkän valinnan konservatiivipuolueen maltillisten ja edistysmielisten kansanedustajien eteen – hyväksy sopimukseton brexit tai poistu politiikasta, Gyimah sanoi.

Liberaalidemokraateilla on nyt useiden loukkauksien myötä parlamentin alahuoneessa 18 edustajaa, kun heitä oli vuoden 2017 vaalien jälkeen vain 12.

Parlamentti on parhaillaan hallituksen määräämällä istuntotauolla, joka kestää lokakuun 14. päivään asti.

Lue myös:

    Uusimmat