Britannia vahvisti liittouman iskeneen Irakiin

Britannia vahvisti tänään , että Yhdysvaltain ja Britannian hävittäjät iskivät eilen Irakin ilmatorjuntaa vastaan.

Yhdysvaltojen ja Britannian eilinen ilmaisku Irakiin on paljastunut suurimmaksi yli neljään vuoteen. Brittilehtitietojen mukaan noin 100 konetta osallistui operaatioon, jonka tarkoituksena oli tuhota ilmavalvonta-asema läntisessä Irakissa. Nyt arvellaan onko tarkoitus murentaa Irakin puolustuskykyä laajempaa hyökkäystä varten.

Onko tämä alkusoittoa. Tänä vuonna Yhdysvallat ja Britannia ovat tehneet jo 35 valvonta- ja pommituslentoa Irakin kohteisiin mutta eilinen oli voimannäyttö. Pommeja pudotti 12 konetta, mutta mukana oli kymmenittäin tiedustelu- ja esimerkiksi ilmatankkauskoneita. Suomalaisupseeri ei ole hämmästynyt.

- 12 konetta ei tietenkään iskua suorittavana osastona ole suuri. Se että sanotaan erilaisiin tukitehtäviin osallistuneen ehkä noin 80 konetta, tarkoittanee sitä että Yhdysvallat haluaa varmistaa ettei tappioita turhan takia synny, Strategian laitoksen majuri Kaarle Lagerstam sanoo.

Irakin puolustuskyvystä tiedetään vähän. Sotilaita on arviolta 400 000, mutta aseet ovat vanhoja. Suomalaisupseerin mielestä myös taistelutahto on arvoitus. Samaan aikaan kun lentotukialusten muodostamat taisteluosastot ovat joko Persianlahdella tai matkalla alueelle, myös puheet kovenevat. Kysymys ei enää tunnu olevan jos, vaan koska.

- Olisi vastuutonta väittää, että Irakin suhteen tulisi olla kärsivälllinen rajattomasti, tai että voimankäyttöä ei pitäisi harkita, sanoo Britannian ulkoministeri Jack Straw.

Hyökkäykseen olisi useita tapoja.

- Eräs mahdollisuus on tietysti niinsanottu Afganistan-malli, jossa erikoisjoukot ja ilmavoimat suorittavat operaation, johon sitten yhtyvät paikalliset kapinalliset, Lagerstam arvioi.

Tällaiseen voimaa on alueella jo hyvinkin pian. Yhdysvallat ja Britannia ovat nyt yhdessä Irakia vastaan.

Presidentti Bushin kerrotaan tänään olleen puhelimessa Ranskan, Kiinan ja Venäjän johtajiin. Saksa ei ole mukana, mutta voi muuttaa mielensä jos liittokansleri vaihtuu syysvaaleissa. Venäjä paheksuu, mutta ei voi mitään. EU tuntuu jäävän yhä pahemmin sivuraiteelle ja on epäselvää kysytäänkö YK:ltakaan siunausta Irakiin sotaretkelle.

Presidentti George Bush tapaa Britannian päministeri Tony Blairin viikonvaihteessa ja jo nyt kansainvälinen lehdistö nimittää kokousta sotaneuvotteluksi

Israel puolestaan ilmoitti tänään asettaneensa valmiuteen kolme patteria Patriot-ilmatorjuntaohjuksia. Kyseessä on varotoimi ennen syyskuun 11. päivän terrori-iskun vuosipäivää ja mahdollista tulevaa Yhdysvaltain iskua Irakiin. Asiasta kertoi israelilainen Maariv-lehti.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa varoitti eilen, että isku Irakiin "avaisi helvetin portit". Samalla Moussa kehotti edelleen tekemään työtä sen eteen, että asetarkastajat voisivat palata Irakiin.

-Tulemme tekemään työtä välttääksemme sotilaallisen vastakkainasettelun tai sotilastoimet, koska uskomme, että se avaisi helvetin portit Lähi-idässä, Moussa sanoi Arabiliiton kokouksen päätöspuheenvuorossaan Kairossa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat