Mainos

Britannia kiristi pakolaislakia

Britanniassa tuli tänään voimaan turvapaikanhakijoita koskeva tiukka laki, jonka tarkoituksena on torjua "turhat" turvapaikanhakijat ja vähentää laittomien siirtolaisten määrää. Uusi laki sakottaa kuorma-autonkuljettajia salamatkustajien kuljettamisesta ja korvaa pakolaisten käteisavustukset kuponkijärjestelyllä.

Union Jack

Britannian työväenpuoluehallitus sanoo, että uuden maahanmuutto- ja turvapaikkalain päämääränä on nopeuttaa monimutkaista hakumenettelyä ja tehdä menettely reilummaksi aitoja maahanmuuttajia kohtaan.
-Me tarjoamme järjestelmää, joka tukee ja auttaa niitä, jotka aidosti hakevat turvapaikkaa, mutta joka myös torjuu ihmisiä, joiden vaatimukset ovat täysin perusteettomia ja jotka saattavat koko turvapaikkajärjestelmän huonoon huutoon, sanoi maahanmuuttoministeri Barbara Roche. Hän luonnehti nykyistä turvapaikkajärjestelmää kaoottiseksi.

Pakolaisoikeusjärjestöt ovat reagoineet uuteen lakiin vihaisesti. Johtava avustusjärjestö Oxfam sanoi, että se ei hyväksy ostokuponkeja kaupoissaan. Kuorma-autonkuljettajat puolestaan sanoivat, että on epäreilua syyttää heitä, jos maahanmuuttajat livahtavat ulkomailla heidän rekkoihinsa. Viime viikkoina Britanniassa on kiistelty pakolaisten kohtelusta. Vihastusta ovat herättäneet esimerkiksi eurooppalaisten kerjäläisten määrän kasvu Lontoon kaduilla ja metroasemilla. Sanomalehdissä on väitetty tämän johtuvan laittomien siirtolaisten vyörystä.

Tällä hetkellä noin 80 prosenttia turvapaikanhakijoista on keskittynyt pääkaupunkiin tai maan kaakkoisosiin. Hallituksen mielestä turvapaikanhakijoiden aiheuttama taloudellinen taakka täytyy jakaa tasaisemmin. Hallitus suunnitteleekin hanketta, jossa turvapaikanhakijat hajotetaan eri puolille maata, vaikka tämä sulkisi heidät tukiverkostojen ulkopuolelle. Turvapaikanhakijoiden puolesta kampanjoiva pakolaisneuvosto sanoo, että kiristetyt toimet saattavat houkutella aidotkin pakolaiset jättäytymään virallisen järjestelmän ulkopuolelle ja yksinkertaisesti piileskelemään ystävien ja sukulaisten luona.

Kupongit "polttomerkitsevät" turvapaikanhakijat

Työväenpuolue on koventanut otteitaan turvapaikanhakijoita kohtaan sen jälkeen, kun se joutui konservatiivipuolueen hampaisiin "helläkätisyydestään" turvapaikanhakijoiden kohtelussa. Kiistellyimpien muutosten joukossa on suunnitelma, joka antaisi turvapaikanhakijoille käteisen rahan sijasta kuponkeja ruuan ja vaatteiden ostoon.

Oxfamin mukaan suunnitelma on "penninvenytystä" ja palkitsee kauppiaat, jotka hyväksyvät kupongit ja pitävät vaihtorahat sen sijaan, että nämä menisivät turvapaikanhakijoille itselleen. Pakolaisneuvoston mukaan kupongit "polttomerkitsevät" turvapaikanhakijat ja tekevät heistä entistä alttiimpia mahdolliselle vihamielisyydelle.

Myös autonkuljettajien ammattiliitot ovat vihaisia uusista säännöistä, jotka langettavat kuljettajille suuret sakot ihmislastin kuljettamisesta. Maahanmuuttoministerin mukaan autonkuljettajat voivat tehdä paljonkin varmistaakseen, että heidän kuorma-autonsa ovat turvassa salamatkustajilta, mutta autonkuljettajien ammattiliitot sanovat uuden käytännön rankaisevan syyttömiä kuljettajia, jotka eivät voi vahtia autojaan vuorokauden ympäri.
-Tämä on sama kuin jos löytäisi murtovarkaan asunnostaan, kutsuisi poliisin ja sitten joutuisi itse pidätetyksi omien ongelmiensa takia, sanoi kuorma-autoliiton tiedottaja.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.