Mainos

Britannia kieltäytyi luovuttamasta Zakajevia

Brittituomari Timothy Workman ilmoitti tänään, ettei Britannia tule luovuttamaan tshetsheenipoliitikko Ahmed Zakajevia Venäjälle. Workmanin mukaan on olemassa vaara, että Zakajevia kidutettaisiin kotimaassaan. Päätöstä pidetään takaiskuna Venäjän oikeusjärjestelmälle.

Yli kuukauden kestäneiden tutkimusten ja kuulustelujen jälkeen Workman päätti, että on olemassa "merkittävä riski", että Zakajevia kidutetaan, jos hänet lähetetään Moskovaan oikeudenkäyntiin.

- Olisi väärin ja alistavaa palauttaa herra Zakajev oikeudenkäyntiin Venäjälle, Workman sanoi.

Workmanin mukaan Venäjä haluaa Zakajevin palautusta, koska se yrittää "estää häntä ottamasta osaa rauhanprosessiin". Zakajev kutsui päätöstä pieneksi voitoksi:

- Suuri voitto tulee, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin on syytettyjen penkillä. Samalla tavalla kun minun on täytynyt puolustaa itseäni terroristisyytöksiä vastaan, on hänen puolustauduttava niitä syytöksiä vastaan, että hän on sotarikollinen, Zakajev sanoi. Venäjä luonnollisesti tuomitsi päätöksen:

- Oikeuden päätös ei ole ainoastaan kylmän sodan ajoilta tuttua kaksinaismoralistisen politiikan toistoa, vaan myös yritys oikeuttaa terrorismia käyttäen hyväksi kovaäänisiä mutta merkityksettömiä fraaseja, sanoi Kremlin Tshetshenia-edustaja Sergei Jastrzhembski.

Venäjän valtionsyyttäjän kanslian lausunnon mukaan tuomiosta voidaan valittaa, mutta Jastrzhembski piti tätä epätodennäköisenä.

- Zakajevin tapaus on siirretty arkistoihin, hän sanoi.

Venäjä on etsintäkuuluttanut Zakajevin epäiltynä "terroriteoista" 1990-luvun puolivälissä. Hänet pidätettiin aikoinaan Tanskassa pidetyn tshetsheenikonferenssin aikana, mutta Tanska ei suostunut Venäjän vaatimuksista huolimatta luovuttamaan häntä. Britannialla ja Venäjällä ei ole keskinäistä luovutussopimusta. Zakajevin perhe asuu Britanniassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.