Mainos

Britannia ja Iran sopuun Rushdiesta

Britannian ulkoministeri Robin Cook ilmoitti tänään, että Britannia ja Iran olivat päättäneet normalisoida suhteensa sen jälkeen kun maat sopivat kirjailija Salman Rushdieta koskevan kiistansa.

Cook tapasi Iranin ulkoministerin Kamal Kharrazin tänään New Yorkissa. Kamal Kharrazin antaman lausunnon mukaan Iranin hallituksella ei ole mitään aikeita uhata Saatanallisten säkeiden kirjoittajan henkeä tai kannustaa ketään tekemään näin. Hallitus otti myös etäisyyttä Rushdien hengestä tarjottuun 2,5 miljoonan dollarin palkkioon sanoen, ettei tällaisilla tapporahoilla ole hallituksen tukea.

Cookin mukaan nämä vakuutukset takaavat sen, että uusi luku voidaan avata maiden välisissä suhteissa. Käytännössä tämä merkitsee suurlähettilästason suhteiden palauttamista.

Rushie on piileskellyt maan alla lähes kymmenen vuotta eli siitä lähtien, kun Iranin silloinen hengellinen johtaja ajatollah Khomeini helmikuussa 1989 määräsi hänelle tappotuomion. Tuomion syynä oli se, että Rushie Saatanalliset säkeet -kirjassaan Khomeinin mukaan pilkkasi islaminuskoa.

Iranin presidentin Mohammad Khatamin kovan linjan vastustajat ovat pitäneet kiinni siitä, että tappotuomiota ei voida perua ja että jokaisen muslimin uskonnollinen velvollisuus on noudattaa sitä. Iranin hallitus on tehnyt selväksi, ettei se voi tehdä tuomiota eli fatwaa koskevia päätöksiä, koska tuomio on uskonnollisten johtajien antama.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.