Ukraina: Venäjällä ei ole enää joukkoja, joilla käynnistää hyökkäys Valko-Venäjältä käsin – MTV seurasi sotaa

Ohjusisku torille Ukrainassa tallentui videolle – ainakin 16 kuollut Itä-Ukrainassa 0:34
Ohjusisku torille Ukrainassa tallentui videolle – 16 kuollut ja useita loukkaantunut

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 7. syyskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


19.04: Ukraina: Venäjällä ei ole enää joukkoja, joilla käynnistää hyökkäys Valko-Venäjältä käsin

Venäjä on siirtänyt suurimman osan Valko-Venäjällä harjoittelevista yksiköistään muille alueille, eikä sillä ole enää riittävästi maajoukkoja käynnistäkseen hyökkäyksen liittolaisensa alueelta. Näin kertoo ukrainalainen rajavirkailija CNN:n mukaan.

– Venäjällä ei ole Valko-Venäjän alueella tarvittavaa iskuryhmää, joka olisi valmis ja kykenevä hyökkäämään Ukrainan alueelle, Ukrainan valtion rajavartiolaitoksen tiedottaja Andrii Demtšenko sanoi tiedotustilaisuudessa Kiovassa.

Demtšenkon mukan Venäjä on vetänyt pois lähes kaikki koulutetut yksikkönsä, mutta uusia yksiköitä ei ole kuitenkaan lähetetty Valko-Venäjälle. 

CNN:n mukaan joidenkin riippumattomien analyytikoiden mukaan Venäjä on siirtänyt yksiköitä Valko-Venäjältä Ukrainan koillisrintamalle, piiritetyn Kupjanskin kaupunkiin ja läheisen Kreminnan väliin.

14.50: Ukraina aloittanut viljanviennin Kroatian satamien kautta

Ukrainan korkea-arvoisen virkamiehen mukaan Ukraina on aloittanut viljanviennin Kroatian satamien kautta laajentaakseen vientireittejään Mustanmeren satamien ollessa tukossa. 

Ukraina on etsinyt vaihtoehtoisia reittejä sen jälkeen, kun Venäjä päätti heinäkuussa irtisanoutua Mustanmeren viljanvientisopimuksesta.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi Zagrebin vierailullaan heinäkuun lopulla Ukrainan ja Kroatian sopineen mahdollisuudesta käyttää Kroatian satamia ukrainalaisen viljanvientiin Tonavan ja Adrianmeren varrella. 

– Ukrainan viljaa on jo viety Kroatian satamien kautta. Olemme kiitollisia tästä mahdollisuudesta. Vaikka se on kapea kauppareitti, se on jo suosittu, ensimmäinen varapääministeri Julija Svyrydenko sanoi.

Asiasta kertoo The Guardian.

14.04: Asiantuntija: Putin ei osallistu G20-kokoukseen pidätysmääräysten vuoksi – Venäjällä yhä hyväksyjiä ympärillään

Venäjän Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping ei osallistu loppuviikosta järjestettävään G20-kokoukseen. 

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi, että Putinin poissaolo selittyy Ukrainan sodalla ja esimerkiksi Putiniin kohdistuvalla kansainvälisellä pidätysmääräyksellä.

Asiantuntija: Kiinan presidentti jättää G20-kokouksen välistä säilyttääkseen kasvonsa 3:01
 Videolla Penttilä kertoo myös, että Venäjällä ei riitä ystäviä, mutta sen sijaan se löytää yhä tahoja, jotka eivät sen toimia tuomitse. Venäjä etsii tukea Kiinan ympärilleen keränneistä maista, esimerkiksi globaalista etelästä, joista Kiina taas etsii tukea kiinalaisemmalle maailmanjärjestykselle.

8.17: Venäjän Rostovin päämajan lähellä raportoitu räjähdyksiä

Venäjän Rostovin kaupungissa on raportoitu räjähdyksistä lähellä eteläisen sotilaspiirin komentokeskuksen päämajaa, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Komentokeskus oli yksi niistä paikoista, jotka edesmennyt Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin valtasi kesäkuussa epäonnistuneen kapinansa aikana.

Keskus on ollut myös keskeisessä roolissa Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.

Rostov on Etelä-Venäjän suurin kaupunki ja Rostovin alueen pääkaupunki.

Rostovissa sijaitsee myös Ukrainassa toimivien venäläisjoukkojen komentokeskus, joten se on Venäjän armeijalle kriittinen logistinen keskus.

Euroopan politiikan analyysikeskuksen CEPA:n vanhempi tutkija Olga Lautman on jakanut tviitin räjähdyksistä.

7.39: Kuvernööri: Venäjän lennokki-isku vahingoitti Izmailin satamaa Odessan alueella

Venäjän tekemä lennokki-isku vahingoitti satamainfrastruktuuria, viljasiiloa ja hallintorakennusta Odessan alueella Izmailin satamassa torstaina, kertoi alueen kuvernööri Oleg Kiper Telegramissa brittilehti Guardianin mukaan.

Kiperin mukaan kyseessä oli neljäs satamaan tehty isku viiden päivän sisällä.

Venäjä on lisännyt hyökkäyksiään ukrainalaisiin satamiin sen jälkeen, kun maa vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa.

6.05: Venäjä: Päätös toimittaa Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia on osoitus "epäinhimillisyydestä"

Venäjän Washingtonin suurlähetystö sanoi keskiviikkona Telegram-kanavallaan, että Yhdysvaltojen päätös toimittaa Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia on osoitus "epäinhimillisyydestä", kertoo uutistoimisto Reuters.

Suurlähetystö sanoi myös, että Washington on valmis taistelemaan paitsi viimeiseen ukrainalaiseen asti myös hävittämään kokonaisia sukupolvia ajatuksellaan "strategisen tappion" aiheuttamisesta.

Suurlähetystön kommentti tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ilmoittanut uudesta yli miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle. Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan tukipaketti auttaa ylläpitämään Ukrainan vastahyökkäyksessä aikaansaatua edistystä.

5.28: Venäjä väittää pudottaneensa ukrainalaislennokin lähellä Moskovaa

Venäjän puolustusministeriö väittää venäläisen uutistoimisto RIA:n mukaan pudottaneensa Moskovan lähellä yhden ukrainalaislennokin ja Etelä-Venäjällä Rostovin kaupungin lähellä kaksi ukrainalaislennokkia varhain torstaiaamuna. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Rostovin alueen kuvernööri Vasili Golubev kirjoitti Telegramissa, että yksi ihminen loukkaantui ja useita autoja vahingoittui, kirjoittaa ukrainalaislehti The Kyiv Independent. Golubevin mukaan ilmapuolustusjärjestelmät aktivoituivat noin kello kolme aamulla paikallista aikaa.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin sanoi lehden mukaan Venäjän ilmatorjunnan pudottaneen lennokin Moskovan kaakkoispuolella. 

Venäläisten tiedotusvälineiden Telegramiin jakamien kuvamateriaalien mukaan lennokki olisi pudonnut Moskovan Zhukovskin kansainvälisen lentokentän lähelle, lehti kirjoittaa.

Keskiviikko 6. syyskuuta

22.31: Yhdysvaltain Blinken ilmoitti uudesta yli miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on ilmoittanut uudesta yli miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle. Kiovassa vierailulla olevan Blinkenin mukaan tukipaketti auttaa ylläpitämään Ukrainan vastahyökkäyksessä aikaansaatua edistystä.

Uutiskanava CNN:n mukaan tukipaketti sisältää sotilaallista, humanitaarista ja taloudellista apua.

Tukipaketista on myös määrä tukea yli 200 miljoonalla dollarilla uudistuksia, jotka vahvistavat korruption vastaisia toimia, oikeusvaltioperiaatetta ja oikeussektoria, ulkoministeriö sanoo CNN:n mukaan.

Ukrainan puolustusministeri erotettiin tehtävästään vain muutama päivä sitten korruptiosyytösten keskellä.

19.39: USA:n ulkoministeri Blinken: Ukrainan vastahyökkäyksessä rohkaisevaa edistystä

Yhdysvallat pitää tärkeänä edistystä, jota Ukraina on saavuttanut vastahyökkäyksessään, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Ulkoministeri kuvaili tämän olevan erittäin rohkaisevaa ja sanoi Yhdysvaltain jatkavan kulkemista rinta rinnan Ukrainan kanssa.

Blinken on vierailulla Ukrainassa. Tänään hän on muun muassa tavannut maan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Blinkenin on määrä myös ilmoittaa uudesta, yli miljardin dollarin arvoisesta tukipaketista Ukrainalle.

Zelenskyi varoitti tänään, että Ukrainalla on erittäin vaikea talvi edessään.

Tapaamisessa Zelenskyi myös kiitti Yhdysvaltoja siitä, kuinka maa on avustanut Ukrainaa energiansaannin kanssa. Venäjä on kohdistanut järjestelmällisesti iskujaan Ukrainan energiantuotantoon.

18.44: Jo 17 kuollut ja 32 loukkaantunut Venäjän iskussa Itä-Ukrainaan

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän tekemässä iskussa Itä-Ukrainaan on kuollut ainakin 17 ihmistä. Loukkaantuneita on 32. Kuolleista ainakin yksi on lapsi.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin pitämässä tiedotustilaisuudessa hän sanoi iskun olleen tahallinen hyökkäys rauhanomaiseen kaupunkiin.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat