Zelenskyi: Ukraina valmis järjestämään vaalit sota-aikana – MTV seurasi sotaa

Ukraina tuhosi Venäjän sotatarvikevaraston Donetskissa – Valtava tulipallo tallentui kameraan 0:44
Ukraina tuhosi Venäjän sotatarvikevaraston Donetskissa: Valtava tulipallo tallentui kameraan – Katso video 6.9.2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 8. syyskuuta 2023.  Lauantain seuranta löytyy täältä

20.03 Zelenskyi: Ukraina valmis järjestämään vaalit sota-aikana

Ukraina on valmis järjestämään vaalit, vaikka sota Venäjän kanssa jatkuu, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentin mukaan Ukraina on valmis myös vaaleihin sota-aikana, jos se on tarpeen.

Zelenskyi lisäsi, että hän kannattaa kansainvälisten tarkkailijoiden sallimista. Ukrainalle tärkeintä ei ole vain vaalien järjestäminen vaan se, että niille saadaan kansainvälinen tunnustus.

17.47: Ukraina sai Leopard-panssareita

Ensimmäiset kymmenen Tanskan, Saksan ja Hollannin lahjoittamaa Leopard 1 -panssarivaunua ovat saapuneet Ukrainaan, Tanskan armeija kertoi tänään perjantaina.

Maat ovat luvanneet toimittaa Ukrainalle lähikuukausina kaikkiaan sata panssaria. Näistä seuraavat kymmenen on Tanskan mukaan jo toimitettu tehtaalta. Tanskalaissotilaat kouluttavat ukrainalaisia kollegoitaan niiden käyttöön parhaillaan Saksassa.

Leopard 1A5 -panssarit olivat Tanskan puolustuskäytössä vuoteen 2005 asti. Tanska hankki vuonna 1997 uudempia Leopard 2A4-vaunuja, ja vanhempien mallien käytöstä luovuttiin vaiheittain.

17.45: Ukraina tuomitsee "näennäisvaalit" Venäjän miehittämillä alueilla

Ukraina tuomitsee Venäjän järjestämät vaalit Ukrainan alueilla, joita Venäjä miehittää. Venäjällä on käynnissä aluevaalit, ja ne pidetään myös Donetskissa, Luhanskissa, Zaporizhzhjassa ja Hersonissa, vaikka ne eivät ole kokonaan Venäjän hallinnassa. Vaalit jatkuvat viikon ajan.

Lisäksi aluevaalit järjestetään Krimillä, jota Venäjä on miehittänyt jo vuodesta 2014 asti.

– Venäjän näennäisvaalit väliaikaisesti miehitetyillä alueilla eivät ole minkään arvoisia, Ukrainan ulkoministeriö kommentoi lausunnossaan.

Ministeriö vaati myös Ukrainan liittolaisia tuomitsemaan äänestykset. Lisäksi se vaati rikossyytteitä vaaleista vastaaville viranomaisille.

17.28: Ukraina: Ei helpotuksia Venäjälle viljasopimuksen elvyttämiseksi

Ukraina vastustaa ajatusta lieventää Venäjään kohdistuvia pakotteita maiden välisen viljasopimuksen elvyttämiseksi. Asiaa kommentoi ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko tänään.

– Venäjän-vastaisen pakotejärjestelmän osittainen lieventäminen viljasopimuksen uudelleen käynnistämisen vastineeksi olisi Venäjän elintarvikekiristyksen voitto ja kutsu Moskovalle uusiin kiristyksen aaltoihin, hän kirjoitti Facebookissa.

17.07: Zelenskyi: "Sota hidastuu, tunnustamme sen" 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan on yhä vaikeampaa saada aikaan Venäjään kohdistuvia pakotteita. Myös asetoimitukset länsimailta ovat hänen mukaansa hidastuneet.

Zelenskyi sanoi Ukrainan pääkaupungissa järjestetyssä konferenssissa tänään, että Ukrainan kolme kuukautta kestänyt vastahyökkäys etenisi nopeammin etelässä ja idässä, jos armeija saisi tehokkaampia aseita.

– Sota hidastuu. Tämä on totta, tunnustamme sen. Kaikki prosessit vaikeutuvat ja hidastuvat: pakotteista aseiden toimittamiseen, hän sanoi konferenssissa antamissaan kommenteissa, jotka julkaistiin uutistoimisto Reutersin mukaan hänen verkkosivuillaan.

15.29: Useita kuoli ja kymmeniä haavoittui Venäjän hyökkäyksissä Ukrainaan

Ainakin neljä ihmistä on saanut surmansa ja kymmeniä haavoittunut Venäjän iskuissa Ukrainan keski- ja itäosiin, kertoivat viranomaiset perjantaina.

Venäjän ilmapommituksessa Hersonin alueen eteläosassa sijaitsevaan kylään kuoli kolme ihmistä ja neljä haavoittui. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin synnyinkaupunkina tunnettuun Kryvyi Rihiin tehdyssä ohjusiskussa puolestaan kuoli ainakin yksi ihminen ja kymmeniä loukkaantui.

Myös Sumyn kaupunkiin Ukrainan koillisosaan ja Zaporizhzhjaan maan kaakkoisosassa tehtiin hyökkäyksiä, joissa haavoittui yhteensä neljä ihmistä.

Viranomaisten mukaan Ukrainaan tehtiin vuorokauden aikana liki sata hyökkäystä.

12.02: Romanian hallitus hyväksyy suunnitelman, joka auttaa viljan vientiä Ukrainasta

Romanian hallitus aikoo hyväksyä perjantaina suunnitelman Mustanmeren sataman Constantan tieinfrastruktuurin parantamisesta. Suunnitelma on osa laajempia satamaan tehtäviä investointeja, jotka voisivat auttaa viljan kuljetusta Ukrainan kautta.

Constanta on Ukrainan suurin vaihtoehtoinen vientireitti, jonka kautta viljaa kuljetetaan maanteitse, rautateitse tai proomuilla Tonavaa pitkin.

Ukraina on yksi maailman suurimmista viljan viejistä. Romanian hallituksen virkamiehet ovat sanoneet pyrkivänsä kaksinkertaistamaan ukrainalaisen viljan kuukausittaisen kauttakuljetuskapasiteetin Constantaan neljään miljoonaan tonniin tulevina kuukausina.

(Reuters)

11.05: Venäjän on lopetettava Ukrainan satamien saarto, vaatii EU:n Michel

Venäjän on lopetettava Ukrainan satamien saarto, vaatii Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

– On suoraan sanottuna skandaali, että Venäjä vetäydyttyään Mustanmeren viljasopimuksesta saartaa Ukrainan satamia ja hyökkää niihin. Sen on loputtava, Michel sanoi toimittajille Delhissä Intiassa ennen G20-kokouksen alkua.

Venäjä vetäytyi sopimuksesta heinäkuussa väitettyään sitä ennen, ettei sopimuksen turvin oltu saatu lievitettyä Afrikan nälkää. Venäjän mukaan myöskään sen omaa ruoka- ja lannoitevientiä ei ollut sovitusti helpotettu.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina, että Venäjä on valmis toimittamaan viljaa kuuteen Afrikan maahan ilmaiseksi.

– Kremlin tarjous miljoonasta tonnista ilmaista viljaa Afrikkaan on todella kyyninen, Michel arvioi.

– Yli 250 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokapulasta maailmassa. Hyökkäämällä Ukrainan satamiin Venäjä estää heitä saamasta kipeästi tarvitsemaansa ruokaa, hän jatkoi.

Putin ei osallistu G20-kokoukseen. Venäjää edustaa ulkoministeri Sergei Lavrov.

10.25: Ukraina ampui alas 16 Venäjän laukaisemaa lennokkia yön aikana

Ukrainan ilmavoimat ampuivat alas 16 Iranissa valmistetuista 20:stä "Shahed"-lennokista, jotka Venäjä laukaisi yön aikana. 

"Yön aikana venäläisterroristit hyökkäsivät Odessan alueelle viidennen kerran tällä viikolla", kertoi Odesasn alueen kuvernööri Oleh Kiper Telegram-viestisovelluksessa.

Venäjä on lisännyt ilmahyökkäyksiä Ukrainan viljanvienti -infrastruktuuria vastaan Tonavan varrella ja Odessan satamassa heinäkuun puolivälin jälkeen, kun Moskova irtisanoutui YK:n viljasopimuksesta.

Eteläisen alueen sotilasjohto kertoi, että Odessan alueen yläpuolella oli ammuttu alas 14 lennokkia ja Mykolaivin alueen yläpuolella vielä kaksi. Sen mukaan lennokit oli laukaistu Venäjältä ja Krimiltä.

Alueviranomaisten mukaan Venäjä oli hyökännyt ohjuksilla myös kaakkoiselle Zaporizhzhian alueelle ja koilliselle Sumyn alueelle, ja useita ihmisiä oli haavoittunut.

(Reuters)

10.11: Elon Musk kiistää Starlinkin sulkemisen Krimillä

SpaceX -yhtiön omistaja Elon Musk kiistää, että hän olisi määrännyt sulkemaan Starlink-satelliittijärjestelmän Krimillä kesken Ukrainan vastahyökkäyksen.

Musk kirjoittaa omistamassaan viestipalvelu X:ssä, että Starlinkiä ei ollut koskaan edes pantu päälle alueella.

– Hallinto halusi Starlinkin kytkettäväksi päälle Sevastopoliin saakka. Tämän tarkoituksena oli ilmeisesti upottaa valtaosa Venäjän aluksista satamassa. Jos olisin suostunut, Starlink olisi ollut vastuussa merkittävästä konfliktin kiihdyttämisestä, Musk kirjoittaa.

Väite Starlinkin sulkemisesta kesken Ukrainan vastahyökkäyksen on peräisin amerikkalaisen toimittajan Walter Isaacsonin tuoreesta Muskin elämänkertakirjasta. Kirja on tehty ilman Muskin hyväksyntää.

5.59: Reuters: Ukraina raportoi läpimurroista vastahyökkäyksessä

Ukrainan virkamiehet raportoivat läpimurroista Venäjän miehittämien alueiden takaisin valtauksessa, kertoo Reuters. Ukrainan asevoimien yleisesikunta kertoo ”osittaisesta menestyksestä” lähellä itäistä Bahmutia. 

Venäläislähteiden mukaan taas venäläiset joukot olisivat torjuneet hyökkäykset Bakhmutin lähellä.

Reuters kertoo, ettei se ole pystynyt vahvistamaan kummankaan osapuolen kertomuksia taisteluista.

(Reuters)

Torstai 7. syyskuuta

19.04: Ukraina: Venäjällä ei ole enää joukkoja, joilla käynnistää hyökkäys Valko-Venäjältä käsin

Venäjä on siirtänyt suurimman osan Valko-Venäjällä harjoittelevista yksiköistään muille alueille, eikä sillä ole enää riittävästi maajoukkoja käynnistäkseen hyökkäyksen liittolaisensa alueelta. Näin kertoo ukrainalainen rajavirkailija CNN:n mukaan.

– Venäjällä ei ole Valko-Venäjän alueella tarvittavaa iskuryhmää, joka olisi valmis ja kykenevä hyökkäämään Ukrainan alueelle, Ukrainan valtion rajavartiolaitoksen tiedottaja Andrii Demtšenko sanoi tiedotustilaisuudessa Kiovassa.

Demtšenkon mukan Venäjä on vetänyt pois lähes kaikki koulutetut yksikkönsä, mutta uusia yksiköitä ei ole kuitenkaan lähetetty Valko-Venäjälle. 

CNN:n mukaan joidenkin riippumattomien analyytikoiden mukaan Venäjä on siirtänyt yksiköitä Valko-Venäjältä Ukrainan koillisrintamalle, piiritetyn Kupjanskin kaupunkiin ja läheisen Kreminnan väliin.

14.50: Ukraina aloittanut viljanviennin Kroatian satamien kautta

Ukrainan korkea-arvoisen virkamiehen mukaan Ukraina on aloittanut viljanviennin Kroatian satamien kautta laajentaakseen vientireittejään Mustanmeren satamien ollessa tukossa. 

Ukraina on etsinyt vaihtoehtoisia reittejä sen jälkeen, kun Venäjä päätti heinäkuussa irtisanoutua Mustanmeren viljanvientisopimuksesta.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi Zagrebin vierailullaan heinäkuun lopulla Ukrainan ja Kroatian sopineen mahdollisuudesta käyttää Kroatian satamia ukrainalaisen viljanvientiin Tonavan ja Adrianmeren varrella.

– Ukrainan viljaa on jo viety Kroatian satamien kautta. Olemme kiitollisia tästä mahdollisuudesta. Vaikka se on kapea kauppareitti, se on jo suosittu, ensimmäinen varapääministeri Julija Svyrydenko sanoi.

Asiasta kertoo The Guardian.

14.04: Asiantuntija: Putin ei osallistu G20-kokoukseen pidätysmääräysten vuoksi – Venäjällä yhä hyväksyjiä ympärillään

Venäjän Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping ei osallistu loppuviikosta järjestettävään G20-kokoukseen. 

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi, että Putinin poissaolo selittyy Ukrainan sodalla ja esimerkiksi Putiniin kohdistuvalla kansainvälisellä pidätysmääräyksellä.

Asiantuntija: Kiinan presidentti jättää G20-kokouksen välistä säilyttääkseen kasvonsa 3:01
Videolla Penttilä kertoo myös, että Venäjällä ei riitä ystäviä, mutta sen sijaan se löytää yhä tahoja, jotka eivät sen toimia tuomitse. Venäjä etsii tukea Kiinan ympärilleen keränneistä maista, esimerkiksi globaalista etelästä, joista Kiina taas etsii tukea kiinalaisemmalle maailmanjärjestykselle.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat