Taistelut ovat kiihtyneet kahdella alueella Ukrainan eteläosissa – MTV seurasi sotaa 29.7

Ukraina räjäytti venäläisen lentopommin vedessä Harkovassa 0:25
Katso video: Ukraina julkaisi torstaina videomateriaalia Harkovasta, kun valtion hätätilapalvelu purki Venäjän räjähtämättömän lentopommin.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 29. heinäkuuta 2023.

  • Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä
  • WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. MTV UUTISET LUO JOKAISELLE PÄIVÄLLE UUDEN SEURANTA-ARTIKKELIN, JONKA LÖYDÄT ETUSIVULTAMME.

23.18: Ukrainalaisviranomaisten mukaan kaksi kuoli Venäjän ilmaiskussa Zaporizhzhjaan

Ukrainan Zaporizhzhjassa paikallisviranomaiset kertovat kahden ihmisen kuolleen Venäjän ilmaiskussa. Lisäksi yhden ihmisen kerrotaan haavoittuneen.

Paikallishallinnon edustaja sanoo, että paineaalto tärisytti korkean rakennuksen ikkunoita sekä vahingoitti supermarkettia ja koulutuskeskusta.

Ukrainalaismediassa julkaistiin kuvia iskun seurauksista.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on tehnyt päivän aikana lähes parikymmentä ilmaiskua ja laukaissut useita ohjuksia sekä käyttänyt raketinheittimiä Ukrainan joukkojen asemiin ja myös asumattomille alueille.

(STT)

21.05: Eritrean presidentti Putinille: "Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa ei ole lainkaan"

Etritean presidentti Isaias Afwerki julisti Venäjän ja Afrikan maiden välisessä kokouksessa, että Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa ei ole olemassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Ihmiset puhuvat Venäjästä ja Ukrainasta. Minä sanon, että Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa ei ole lainkaan. Venäjän ja Ukrainan välistä konfliktia ei ole. Tämä on Naton Venäjälle julistama sota.

(Reuters)

18.15: Puolan pääministeri huolissaan Wagnerin liikkeistä

Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin mukaan sadan Wagner-sotilaan joukko on liikkunut lähemmäksi Valko-Venäjän kaupunki Hrodnaa, joka sijaitsee lähellä Puolan rajaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Tilanne on muuttumassa yhä vaarallisemmaksi… Todennäköisesti he (Wagner-joukot) naamioidaan Valko-Venäjän rajavartioiksi ja he auttavat laittomia siirtolaisia pääsemään Puolan alueelle ja he horjuttavat Puolan vakautta, totesi Morawiecki lauantaina 29. heinäkuuta.

– Todennäköisesti he yrittävät päästä Puolaan esiintyen laittomina maahanmuuttajina. Tämä aiheuttaa lisäuhkia.

Morawiecki ei kuitenkaan kertonut, mistä hän oli saanut lähteensä liittyen Wagnerin liikkeisiin. Valko-Venäjän opposition Hajun-projektin perustaja Anton Motolko kertoi Reutersille, että hänen ryhmänsä ei ole nähnyt todisteita Wagnerin liikkeistä kohti Hrodnan kaupunkia.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki piti lehdistötilaisuuden Gliwicen kaupungissa Puolassa lauantaina 29. heinäkuuta.

Aiemmin heinäkuussa Puola alkoi siirtää yli 1 000 sotilasta maan itäosaan. Syynä oli huoli siitä, että Wagner-joukkojen läsnäolo Valko-Venäjällä lisäisi jännitteitä Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla.

(Reuters)

16:17: Venäjä sanoo iskeneensä eilen komentopaikkaan Dniprossa – Ukraina kertoi aiemmin ohjuksen osuneen asuinrakennukseen

Venäjä on ilmoittanut joukkojensa iskeneen komentopaikkaan Ukrainan Dniprossa eilen illalla. Venäjän puolustusministeriön mukaan isku osui tarkoitettuun kohteeseensa.

Ukrainan viranomaiset sanoivat eilen Venäjän ohjuksen osuneen Dniprossa asuinrakennukseen ja yhdeksän ihmisen loukkaantuneen. Loukkaantuneista kahden kerrottiin olevan lapsia.

Lisäksi ukrainalaisviranomaiset sanoivat Venäjän osuneen myös useisiin muihin rakennuksiin, muun muassa Ukrainan turvallisuuspalvelulle kuuluvaan, tyhjillään olleeseen rakennukseen. (STT)

16.12: Asiantuntija: "Venäjän talous on nyt paljon huonommassa kunnossa kuin ennen hyökkäystä"

Noin viikko sitten Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkoa 8,5 prosenttiin inflaation seurauksena. 

– Talous maksaa myös hyökkääjälle, kertoo Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Asiantuntijan mukaan Venäjän talous on nyt paljon huonommassa kunnossa kuin ennen hyökkäystä.

– Kyllä pakotteilla on tehoa. Ne toimivat. Mutta täytyy muistaa, että Venäjää vastaan asetetut pakotteet ovat nimenomaan täsmäpakotteita. Ne ovat edelleen hirvittävän tarkasti määritelty koskemaan vaan tiettyjä tuotteita tai yrityksiä ja yksityishenkilöitä. 

Venäjän keskuspankki vastasi MTV Uutisten toimittajan haastattelupyyntöön niukasti. Pankin esittämien materiaalien mukaan, ohjauskoron noston taustalla on inflaatio. Suuri kotimainen kysyntä ja ruplan heikentäminen kasvattavat inflaation riskiä. Keskuspankki ei vastannut kysymyksiin pakotteiden vaikutuksista. 

"Paljon huonommassa kunnossa" – näin sota kurittaa Venäjän taloutta 10:02
"Paljon huonommassa kunnossa" – näin sota kurittaa Venäjän taloutta

15.15: Ukraina siirtää joulunvieton joulukuun 25. päivään irtautuessaan Venäjän ortodoksisesta kirkosta

Ukraina on siirtänyt virallisen joulunvieton joulukuun 25. päivään aiemmasta tammikuun 7. päivästä, uutisoi The Guardian.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti lausunnon perjantaina. Päätös korostaa Ukrainan ja Venäjän ortodoksisten kirkkojen välistä syventyvää kuilua. 

Asiaa selostavassa tiedotteessa parlamentin nettisivuilla kerrotaan, että päätös edesauttaa ukrainalaisten "halua elää omaa elämäänsä omine perinteineen ja pyhineen". 

Venäjän tukema Ukrainan ortodoksinen kirkko katkaisi siteensä Moskovaan toukokuussa 2022 Venäjän hyökkäyksen johdosta. Juhlapäivän siirtäminen on osa prosessia, jossa Ukraina pyrkii erkaantumaan neuvostoajasta ja Venäjästä. 

10.30: Brittitiedustelu: Taistelut kiihtyneet Ukrainassa viime vuorokausien aikana kahdella sektorilla

Britannian puolustusministeriön tiedustelupalvelun mukaan taistelut ovat parin viime vuorokauden aikana kiihtyneet kahdella sektorilla Ukrainan eteläosassa. Orihivin eteläpuolella taistelut ovat brittitietojen mukaan keskittyneet Robotynen kylän lähelle.

Noin 80 kilometriä itään tästä Ukrainan joukot ovat lyöneet taistelussa Venäjän maahanlaskujoukkojen (VDV) osia ja valloittaneet Staromaiorsken kylän. VDV-joukot ovat jatkaneet hyökkäystä Serebrjanskin metsässä Kreminnan länsipuolella, mutta brittitietojen mukaan he eivät ole juuri päässeet etenemään.

6.19: Väitetyssä ääniviestissä Prigozhin puolustaa Nigerin vallankaappausta

Wagnerin palkkasotilasryhmään yhdistetty venäläinen järjestö jakoi torstai-iltana Nigerin vallankaappausta puolustavan viestin, joka oli ilmeisesti Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinilta.

Nigerin vallankaappaus on nigeriläisten taistelua kolonisoijia vastaan, Prigozhin vaikuttaa sanovan ääniviestissä. Vaikka ääniviestin ääni muistuttaa Prigozhinin ääntä, uutistoimisto AFP ei pystynyt vahvistamaan sen aitoutta.

Viestin jakoi Officers' Union for International Security (OUIS), jota Yhdysvallat on pitänyt Wagnerin peiteyhtiönä Keski-Afrikan tasavallassa.

Lisäksi torstaina sosiaaliseen mediaan julkaistiin kuva, jossa Prigozhin näyttää olevan Pietarissa, jossa Afrikan maat ja Venäjä aloittivat torstaina kaksipäiväisen huippukokouksen.

Kuvasta uutisoi yhdysvaltalainen CNN, joka paikansi kuvan metatietojen avulla pietarilaiseen hotelliin. Venäläismedioiden mukaan Prigozhin on pitänyt kyseisessä hotellissa toimistoaan, CNN sanoo.

Kuvassa hymyilevä Prigozhin tervehtii Keski-Afrikan tasavallan delegaation jäsentä. Wagner-joukot ovat olleet läsnä Keski-Afrikan tasavallassa vuosien ajan.

Prigozhinin olinpaikka on ollut epävarma sitten sen, kun Prigozhinin johtamat Wagner-joukot aloittivat kapinan Venäjän asevoimia vastaan kesäkuun 23. päivänä. (STT)

Sodan tapahtumia perjantaina 28. heinäkuuta

20.04: Venäjä väittää torjuneensa kaksi Ukrainan ohjusta maiden rajan tuntumassa

Venäjä väittää torjuneensa kaksi ukrainalaista ohjusta Etelä-Venäjällä Rostovin alueella Ukrainan rajan tuntumassa.

Venäjän puolustusministeriö väittää, että yksi ohjus suunnattiin noin 250  000 asukkaan Taganrogin kaupungin "asuininfrastruktuuriin".

Ainakin 15 ihmistä haavoittui Taganrogissa ohjuksesta pudonneen romun takia, Rostovin aluekuvernööri Vasili Golubev väittää Telegramissa. Kuolonuhreja ei Golubevin mukaan ollut.

Myöhemmin puolustusministeriö väitti pudottaneensa toisen ohjuksen lähellä Azovin kaupunkia.

Raja-alueella on nähty säännöllisin väliajoin lennokki-iskuja ja tykistötulta, muttei juuri lainkaan ohjusiskuja.

(STT)

19.25: Qatarilta 100 miljoonaa dollaria Ukrainalle humanitääriseen apuun

Qatarin pääministeri sheikki Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani lupasi maansa lahjoittavan 100 miljoonaa dollaria auttaakseen Ukrainan jälleenrakentamisessa.

Al Thani antoi lupauksensa vieraillessaan tänään Kiovassa. Ministeri tapasi vierailullaan ukrainalaisen virkaveljensä, pääministeri Denys Shmyhalin, joka kiitti Qataria tuesta.

Kaksikko keskusteli myös YK:n välittämän Mustanmeren vilja-aloitteen uudelleen aloittamisen tärkeydestä, ja Shmyhal arvosteli Venäjää sopimuksen vetäytymisestä.

– Vetäytyminen viljasopimuksesta, sotarikokset, ihmisoikeusrikokset ja Venäjän harjoittama kansanmurha vaativat välitöntä ja päättäväistä vastausta kansainväliseltä yhteisöltä, Shmyhal totesi.

(Reuters)

18:02: Rostovin kuvernööri: Räjähdys rajakaupungissa Venäjän puolella

Rostovin kuvernööri Vasily Golubev raportoi perjantaina Venäjän Taganrogin kaupungissa tapahtuneesta räjähdyksestä. Kaupunki sijaitsee Rostovin alueella maan lounaisosassa lähellä Ukrainan rajaa.

Gobelovin mukaan kyseeessä on raketti-isku. Kuvernööri kirjoitti Telegram-viestissään neljän ihmisen luokkaantuneen lasin sirpaleista. Viestissä hän sanoo, ettei kuolonuhrien määrä ei ole tiedossa.

(CNN)

16.30: Putin: Venäjä on valmis neuvottelemaan rauhasta, mutta Ukraina ei

Venäjän presidentti Vladimir Putin lausui perjantaina Venäjän kannan rauhan solmimisesta. Putinin mukaan Venäjä olisi valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, mutta Ukraina kieltäytyy niistä.

Ukrainan kanta on ollut jo pitkään se, ettei maa maa neuvottele rauhasta niin kauan, kuin Venäjän joukot hallitsevat Ukrainan alueita.

Venäjä on ilmaissut toistuvasti, että neuvotteluissa tulisi ottaa huomioon "uudet realiteetit".

(Reuters)

12.50: Qatarin pääministeri vierailee Ukrainassa

Qatarin pääministeri, sheikki Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, on vierailulla Ukrainassa. Myös ulkoministerinä toimiva al-Thani tapaa tiettävästi Ukrainan pääministerin ja ulkoministerin.

(Reuters)

12.12: Putin: Rauhansuunnitelmasta keskustellaan tänään Venäjän ja Afrikan välisessä huippukokouksessa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän ja Afrikan maiden välisessä huippukokouksessa keskustellaan tänään rauhansuunnitelmasta koskien Ukrainaa. 

Putin on Reutersin mukaan sanonut arvostavansa Afrikan maiden rauhanehdotusta ja perehtyvänsä siihen tarkasti.

(Reuters)

7.35: Valkoinen talo: Venäjän vetäytyminen viljasopimuksesta pahentaa nälänhätää Afrikassa

Valkoisen talon mukaan Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljasopimuksesta, jonka puitteissa Ukraina sai viedä maassa tuotettua viljaa ulkomaille, on luonut viljan hintoihin epävakautta. 

Sopimuksen voimassaoloaikana Ukraina vei yli 32 miljoonaa tonnia viljaa muun muassa köyhiin maailmanosiin.

– Venäjän toimenpide poistaa niin merkittävä määrä ruokatuotteita maailmanmarkkinoilta pahentaa nälkää joillakin maailman pahiten kärsineillä alueilla, mukaan lukien Afrikassa, lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre sanoi Reutersin mukaan.

(Reuters)

6.31: Venäjä väittää pudottaneensa Moskovan lähelle tähdänneen ukrainalaislennokin

Venäjän ilmapuolustus pudotti ukrainalaisen lennokin ennen kuin se pääsi iskemään kohteisiinsa Moskovan lähellä perjantaina, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Venäjän puolustusministeriötä siteeraten. Aiheesta uutisoi Reuters.

Ministeriön mukaan tapauksesta ei aiheutunut vahinkoja ihmisille tai rakennuksille.

(Reuters) 

5.34: Politico: Yhdysvaltalaisia Abrams-tankkeja Ukrainaan luultavasti syyskuussa

Yhdysvaltalaisia Abrams-panssarivaunuja alkaa todennäköisesti saapua Ukrainan taistelukentille syyskuussa, kertoi Politico torstaina. Media perusti tietonsa kuuteen asiaa tuntevaan, nimettömään lähteeseen. Lähetettävät mallit ovat M1A1-mallia eli vanhempaa tuotantoa kuin kaikkein uusin M2-malli.

(Reuters)

18.56: Wagner-myönteiset tilit väittävät: Prigozhin on nähty Pietarissa

Wagner-ryhmän johtaja, Jevgeny Prigozhin, on havaittu Pietarissa tapaamassa afrikkalaisen arvovaltaisen henkilön kanssa Venäjä-Afrikka-huippukokouksen sivutapahtumassa, väittävät Wagner-myönteiset tilit Telegram-viestipalvelussa.

CNN ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan tietoa.

Mikäli väite pitää paikkansa, tämä on ensimmäinen kerta, kun Prigozhin on nähty julkisesti Venäjällä kesäkuisen kapinan jälkeen.

CNN pystyi paikantamaan Prigozhinin ja toisen valokuvan henkilön olinpaikaksi pietarilaisen Trezzini Palace Hotelin. Venäjän median mukaan Prigozhinin toimisto on sijainnut samaisessa rakennuksessa. Kyseinen hotelli on yksi niistä paikoista, jonka venäläiset viranomaiset tutkivat kesäkuisen kapinan jälkeen.

(CNN)

14.26: Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan hyökkäykset Bahmutin lähistöllä ja Zaporizhzhjan alueella

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti torstaina, että Ukrainan joukot jatkavat "epäonnistunutta" hyökkäystä useilla rintamilla, uutisoi Venäjän valtionmedia TASS.

TASSin mukaan Venäjän joukot ovat torjuneet ukrainalaisten hyökkäykset Bahmutin lähistöllä ja Robotynen pohjoispuolella etulinjalla Zaporizhzhjan alueella.

Reuters ei voinut itsenäisesti vahvistaa taistelukentän raportteja.

(Reuters)

Lisää torstain tapahtumista voi lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat