Zelenskyi ei usko Putinin kestävän pitkää sotaa: "Hän tulee kuolemaan" – MTV seurasi sotaa 1.8 2023

Lennokki osunut liikerakennukseen Moskovassa - katso video tapahtumapaikalta 2:08
Lennokki osunut liikerakennukseen Moskovassa varhain tiistaina

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 1. elokuuta 2023.

  • Moskovan pormestarin mukaan Ukraina on iskenyt jälleen lennokilla
  • Venäjä väittää Ukrainan iskeneen Krimille yli 20 lennokilla sunnuntaina
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. LÖYDÄT TUOREIMMAN SEURANNAN MTV UUTISTEN ETUSIVULTA.

21:08: Zelenskyi ei usko Putinin kestävän pitkää sotaa: "Hän tulee kuolemaan"

Kyiv Post uutisoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin väittäneen, että Kreml pyrkii konfliktissa väliaikaiseen taukoon kerätäkseen voimavaroja, poistaakseen sanktioita ja saadakseen globaalia poliittista tukea, mutta Ukraina ei salli tällaisen tilanteen toteutuvan.

Zelensky sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei selviydy pitkästä sodasta Ukrainaa vastaan ja kuolee kymmenen vuoden kuluessa.

Yksinoikeudella Brasiliassa esitetyssä haastattelussa TV-kanava GloboNewsilla Zelenskyltä kysyttiin, voiko Ukraina toistaa Syyrian kohtalon, jossa Venäjä on taistellut vuodesta 2015 lähtien.

– Putin ei elä niin monta vuotta. Sellaisella tahdilla, millä hän taistelee meitä vastaan, hän ei taistellut [niin] Syyriassa, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

– Hän ei kestä sitä. Hän ei elä 30 vuotta enää. Hän kuolee, tämä on täysin selvää.

19.18: Räjähdys Krimillä – Venäjä väittää ampuneensa alas lennokin

Reutersin mukaan paikallinen kuvernööri Mikhail Razvozhaev väittää Telegram-viestisovelluksessa Venäjän ampuneen alas lennokin Sevastopolin alueella, Krimin niemimaalla, jossa sijaitsee maan Mustanmeren laivaston tukikohta.

– Räjähdys tapahtui maassa (kun drone ammuttiin alas), ja ruoho ja pensaat syttyivät tuleen, kommentoi kuvernööri tapahtumaa.

Ukrainalainen uutispalvelu Kyiv Post julkaisi räjähdyksestä Sevastopolissa kuvan viestipalvelu Twitterissä.

17.12: Ukraina: Venäjä ja Ukraina hyökkäävät eri alueilla Itä-Ukrainassa

Venäjä hyökkää Itä-Ukrainan Harkovan alueen Kupjanskin, Lymanin ja Svatonen suunnilla, väittää maan apulaispuolustusministeri Hanna MaliarTelegramissa.

Näillä hyökkäyksillä Venäjän sodanjohto pyrkii Ukrainan julkisen tulkinnan mukaan pakottamaan Itä-Ukrainassa hyökkäävät ukrainalaisjoukot toisaalle.

Ukraina torjui kaikki hyökkäykset kovissa taisteluissa, Maliar väittää.

Maliarin mukaan Ukraina puolestaan on jatkanut hyökkäystään Bahmutin suunnalla, jossa sen joukot ovat kohdanneet "tiheää tykistötulta, miinoitteita ja vahvaa vastarintaa".

17.11: Tass: Lukashenka aikoo muodostaa Wagner-joukkojen avulla uuden palkka-armeijan

Venäjän valtionmedia Tass väittää Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenkan aikovan luoda palkka-armeijan Wagner-joukkojen avulla.

– Tämä oli minun aloitteeni. Haluan, että nämä taistelijat pysyvät maamme asevoimissa, ja ottaa heidän avullaan aktiivisempia askelia palkka-armeijan perustamiseksi, hänen kerrotaan sanoneen.

Lukashenka väittää, ettei Valko-Venäjä käydä sotaa.

– Emme halua sotia, ja uskon, että kaikki tulee menemään hyvin. Jos vihollinen näkee meidän kykenevän iskemään takaisin, ja että he tulevat kokemaan peruuttamattomia tappioita, he eivät koskaan hyökkää.

Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Khreninin mukaan maan armeijasta noin 60 prosenttia on palkkasotilaita.

15.28: Ukraina puhutteli Puolan lähettilästä

Ukrainan ulkoministeriö kutsui Puolan lähettilään tiistaina puhutteluun Kiovaan, kertoo Reuters. Syynä olivat Puolan presidentin ulkopoliittisen neuvonantajan Marcin Przydaczin ”hyväksymättömät” kommentit.

– Tapaamisen aikana korostettiin, että lausunnot ukrainalaisten väitetystä kiittämättömyydestä Puolan avusta ovat epätosia ja mahdottomia hyväksyä, Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko sanoi lausunnossa ministeriön verkkosivuilla.

(Reuters)

14.58: Venäjä väittää Ukrainan hyökänneen siviilialuksiin – Zelenskyin neuvonantaja: "Keksittyä"

Venäjän puolustusministeriö väitti estäneensä yöllä Ukrainan lennokki-hyökkäyksen siviilikuljetusaluksiin Mustallamerellä, kertoi venäläinen Interfax-uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tiistaina Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kiisti väitteet ja kutsui Venäjän lausuntoja keksityiksi.

– Epäilemättä tällaiset Venäjän viranomaisten lausunnot ovat keksittyjä eivätkä sisällä ripaustakaan totuutta. Ukraina ei ole hyökännyt, ei hyökkää, eikä tule hyökkäämään siviilialuksiin tai muihin siviilikohteisiin, Podolyak kertoi Reutersille.

(Reuters)

14.22: Venäjä pitää Moskovan lennokki-iskua terroristisena tekoja – Zelenskyin neuvonantaja: "Moskova tottuu täysimittaiseen sotaan"

Venäjä sanoo Ukrainan lähettäneen kolme dronea kohti Moskovaa tiistaina. Maan puolustusministeriö on luokitellut teon "terroristiseksi hyökkäykseksi".

– 1. elokuuta yöllä Kiovan hallinnon yritys käynnistää terrori-isku miehittämättömillä ilma-aluksilla Moskovan alueella sijaitsevia kohteita vastaan... estettiin," ministeriön sanoo lausunnossaan CNN:n mukaan.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kommentoi drone-iskujen Moskovaan olevan merkki siitä, että Venäjän pääkaupunki tottuu "täysimittaiseen sotaan".

– Moskova tottuu nopeasti täysimittaiseen sotaan, joka vuorostaan siirtyy pian lopullisesti sodan aloittaneiden alueelle keräämään kaikki heidän velkansa, Podolyak kirjoitti viestipalvelu Twitterissä tiistaina.

(CNN)

13.21: Venäjä iski sairaalaan Hersonisssa – lääkäri menehtyi

Lääkäri kuoli ja sairaanhoitaja haavoittui venäläisten iskettyä sairaalaan Hersonissa tiistaina, alueen viranomaiset kertoivat.

– Tänään klo 11.10 vihollinen käynnisti uuden hyökkäyksen yhteisömme rauhallisia asukkaita vastaan, sotilashallinnon päällikkö Roman Mrochko kirjoitti Reutersin mukaan viestipalvelu Telegramissa.

Mrochkon mukaan nuori lääkäri oli työskennellyt sairaalassa vain muutaman päivän ajan.

Reuters ei voinut itsenäisesti varmistaa raportin yksityiskohtia.

11.21: Venäjän talousministeriö etätöissä Moskovan lennokki-iskujen jälkeen

Venäjän talousministerin neuvonantaja sanoi Reutersin mukaan tiistaina, että ministeriön työntekijät jatkavat etätöitä Moskovan liikekeskustaan kohdistuneiden lennokki-iskujen jälkeen. Asiantuntijat arvioivat parhaillaan infrastruktuurille aiheutunutta vahinkoa.

Venäjän armeija väittää estäneensä varhain tiistaina ukrainalaisten ”terrori-iskun” pudottamalla Moskovaan tähdänneet lennokit. Yksi lennokeista kuitenkin putosi hallitsemattomasti samaan tornitaloon, johon iskeytyi lennokki viime viikonloppuna. 

(Reuters)

10.00: Ukrainan sisäministeri: Rajavartijat estivät venäläisen sabotaasiryhmän yöllisen maahantuloyrityksen

Ukraina on estänyt viime yönä venäläisen sabotaasiryhmän yrityksen ylittää maan pohjoisraja, kirjoittaa sisäministeri Ihor Klymenko Telegram-viestipalvelussa Reutersin mukaan. 

Ministeri kertoo rajavartijoiden estäneen maahantulon Tsernihivin alueella Semenivkan kaupungissa.

(Reuters)

9.24: MTV vieraili Ukrainasta Suomeen saapuneiden apukeskuksessa Helsingin Vallilassa

Helsingin Vallilassa sijaitsee Ukrainasta Suomeen sotaa paenneiden apukeskus, jossa tarjotaan niin humanitaarista apua kuin kriisitukeakin

MTV Uutiset Live vieraili keskuksessa, jonka oven takana ihmiset jonottavat ruokaa jopa viikottain. 

Keskuksessa kahden lapsensa kanssa vieraileva ukrainalainen Ivanna kertoo, että hän saapui Suomeen noin vuosi sitten ollessaan kahdeksannella kuulla raskaana.

– Matka oli pitkä, mutta onneksi pääsimme perille, Ivanna toteaa pidellessään sylissään Suomessa syntynyttä Kira-tytärtään.

– Eniten käytän mahdollisuutta viettää aikaa lasten kanssa keskuksessa. Vanhempi tyttäreni käy työpajoissa, nuorempi leikkii.

Itse Ivanna nauttii myös mahdollisuudesta keskustella muiden ukrainalaisten kanssa.

Vaikka Ivanna kertoo pitävänsä Suomea kauniina maana ja asioiden olevan yleisesti hyvin, kaipuu takaisin Ukrainaan on kova.

– Haluan vain, että sota loppuu nopeasti ja pääsemme kotiin, hän sanoo.

"Haluan vain, että sota loppuu ja pääsemme kotiin" – MTV vieraili ukrainalaisten avustuskeskuksessa Helsingissä 5:25
Millaista apua sotaa paenneet ukrainalaiset Suomessa saavat? MTV Uutiset Live vieraili avustuskeskuksessa, jonka ulkopuolella jonotetaan ruokakasseja jopa viikottain.

9.03: Brittitiedustelu: Kiivaat taistelut jatkuvat Etelä-Ukrainassa

Britannian puolustusministeriön Twitterissä julkaiseman raportin mukaan kiivaat taistelut jatkuvat kahdella sektorilla. Orikhivin eteläpuolella oleva venäläisyksikkö, jota vastaan Ukraina hyökkää, on ollut raskaissa taisteluissa yli kahdeksan viikkoa ja kärsii raportin mukaan "hyvin todennäköisesti" taisteluväsymyksestä ja on hyvin kulunut taisteluissa.

Idempänä Velyka Novosilkan suunnalla puolustavia venäläisjoukkoja on raportin mukaan haalittu sekä Venäjän eteläisestä että itäisestä sotilaspiiristä, mikä todennäköisesti johtaa ongelmiin koordinoinnissa. Alueen joukkoja ei ole myöskään kierrätetty pitkään aikaan, mikä on kuluttanut niitä ja johtanee tyytymättömyyteen joukkojen keskuudessa.

8.06: Venäjä: Ukrainalaisten tekemä droonihyökkäys Mustallamerellä torjuttiin

Kolme ukrainalaista meridroonia on tehnyt hyökkäyksen kahta Venäjän Mustanmeren laivaa vastaan 340 kilometriä Sevastopolista lounaaseen, Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoo Venäjän puolustusministeriön sanoneen tiistaina. Aiheesta uutisoi Reuters. 

Puolustusministeriön mukaan droonit on tuhottu. Laivat, joihin hyökkäys kohdistui, olivat ministeriön mukaan alueella valvomassa muiden alusten kulkua.

(Reuters)

8.04: ISW: Wagner saattaa yrittää Venäjän syrjäyttämistä Valko-Venäjän armeijan kouluttamisessa

Venäläinen palkkasotilasryhmä Wagner vaikuttaisi olevan syrjäyttämässä Venäjän armeijaa Valko-Venäjän armeijan tärkeimpänä koulutuksen kumppanina, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) raportissaan.

Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan Wagner on jo muun muassa toteuttanut koulutusta osa-alueilla, joista venäläisjoukot ovat vastanneet aiemmin.

ISW kertoo havainneensa jo aiemmin Wagnerin henkilöstön harjoittelleen valkovenäläisen lentokoneprikaatin kanssa, joka harjoittelee tyypillisesti venäläisten kanssa.

7.38: Venäjä väittää sotilasjohtoon kuuluvan Valeri Gerasimovin käyneen Zaporizhzjassa

Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikön Valeri Gerasimovin väitetään vierailleen venäläisten joukkojen luona Ukrainan Zaporizhzhjan alueella, joka on venäläisten hallinnassa. Venäläinen uutistoimisto Interfax siteeraa asiassa Venäjän puolustusministeriön tiistaista lausuntoa, kertoo Reuters. 

Gerasimovin väitetään tarkastaneen komentokeskuksen ja alleviivanneen Ukrainan joukkoihin kohdistuvien ennaltaehkäisevien iskujen tärkeyttä.

(Reuters)

7.32: Reuters: Video lennokki-iskun tuhoista Moskovassa

Reutersin julkaisemalla videolla näkyy väitetysti tiistaiaamuisen lennokki-iskun tuhoja Moskovassa kaupungin keskustassa.

Video katsottavissa jutun ylälaidalta.

Venäjän armeija väittää tuhonneensa ukrainalaisjoukkojen lennokkeja, joista yksi kuitenkin osui rakennukseen, johon kohdistui lennokki-isku aiemmin viime sunnuntaina, Reuters kertoo.

5.27: Moskovan pormestari: Lennokki osunut liikerakennukseen Moskovassa

Lennokki on osunut liikerakennukseen Venäjän pääkaupungissa Moskovassa, sanoo kaupungin pormestari Sergei Sobjanin. Pormestarin mukaan lennokki iski samaan tornitaloon, johon kohdistui isku myös viikonloppuna.

Viestipalvelu Telegramissa lennokki-iskusta raportoineen Sobjaninin mukaan ilmatorjuntajärjestelmät ampuivat lisäksi alas taivaalta useita lennokkeja, jotka olivat yrittäneet lentää Moskovaan.

(STT)

19:00: Kuvernööri: Kryvyi Rihin ohjusiskun uhriluku kasvanut kuuteen, 75 loukkaantunut

Kyiv Rihin iskujen kuolonuhrien määrä on kavanut kuuteen ja loukkaantuneiden määrä 75:een. Tiedot perustuvat Dnipropetrovskin alueen kuvernööri Serhi Lysakin maanantaina antamiin tietoihin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan yli 350 henkilöä osallistuu maanantaina tapahtuneiden iskujen etsintä- ja pelastustyöhön.

Kaupungin pormestari Oleksandr Vilkul kertoi, että tiistaina kaupungissa vietettään surun päivää.

(CNN)

18.03: Ukraina saattaa käyttää tulevaisuudessa Kroatian satamia viljan vientiin

Ukraina ja Kroatia ovat sopineet mahdollisuudesta käyttää Kroatian satamia Tonavan ja Adrianmeren rannalla ukrainalaisen viljan viennissä.

Reutersin mukaan asiasta ilmoitti maanantaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

(Reuters)

16:44: Ukraina: Venäjän iskuissa tuhoutunut 180 000 tonnia viljaa

Ukrainan ulkomisteriö kertoi maanantaina, että Venäjän iskuissa on tuhoutunut 180 000 tonnia viljaa yhdeksän päivän aikana.

Venäjä on iskent Ukrainan satamainfrastruktuuriin useita kertoja vetäydyttyään Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuun puolivälissä. Sopimus olisi mahdollistanut Ukrainalle viljan viennin ulkomaille.

(Reuters)

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat