Brexitin myötä Suomi saa uuden euroedustajan: Alviina Alametsä selvisi Jokelan koulusurmasta – näin tragedia on vaikuttanut hänen poliittiseen uraansa

7:37
Vihreiden poliitikko sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä on Suomen uusi euroedustaja! Millaisista asioista ja arvoista uusi edustaja aikoo pitää kiinni?

Iso-Britannian EU-ero tapahtuu tammikuun viimeinen päivä. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Suomi saa euroedustajiin yhden jäsenen lisää. Uusi euroedustaja muisteli Uutisaamussa lyhyesti myös traumaattista Jokelan koulusurmaa.

Britannian ja EU:n teiden erotessa Suomen euroedustajat saavat vahvistusta, kun uuden tulokkaan saappaisiin astuu vihreiden poliitikko sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä.

Hänen agendallaan on vihreiden arvojen mukaisesti ilmastonmuutos, johon nuorella poliitikolla on myös käytännönläheisiä näkökulmia. Hän painottaa rakenteellista muutosta, joka tulisi tehdä kestävällä tavalla.

– Itse ajattelen, että ei pidä niinkään puuttua siihen, mitä ihmiset syövät tai miten he liikkuvat, vaan mahdollistaa isolla tasolla ne kestävät valinnat, Alametsä avaa agendaansa.

Mielenterveysasioissa paljon työtä myös EU-tasolla

Vihreiden arvojen lisäksi Alametsä kokee mielenterveysasiat erittäin tärkeiksi myös euroedustajana, sillä niiden tiimoilta työnsarkaa riittää myös EU-tasolla.

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen vireille pannut poliitikko on työskennellyt pitkään mielenterveysalalla – viimeisimpänä projektipäällikön tehtävissä. Alametsä kokee, että myös EU-tasolla mielenterveyden edistämiseksi riittää töitä.

– Ajattelen, että EU:ssa olisi paljon tekemistä mielenterveyden tutkimisessa ja siihen liittyvän hankkeen rahoittamisessa. [...] Eli katsottaisiin niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisen mielenterveyteen ja vaikutetaan niihin eri tavoilla.

Jokelan koulusurman viitoittamalla tiellä

Alametsä oli yksi niistä, joka todisti marraskuussa 2007 Pekka-Eric Auvisen silmitöntä väkivaltaa Jokelan koulukeskuksessa. Jokelan koulusurmassa sai surmansa yhdeksän ihmistä, joista yksi oli ampuja itse.

Yli vuosikymmen sitten tapahtunut tragedia vaikuttaa Alametsän elämään edelleen, ja se onkin ohjannut häntä hänen poliittisella urallaan.

– Näin sen, mitä voi tulla, jos ei ole hyviä mielenterveyspalveluita. Sekä sen osalta, että ne ehkäisisi väkivaltaa todennäköisesti – tässäkin tapauksessa ampuja oli pyrkinyt saamaan apua. Mutta myös se jälkihoito, että ihmiset saisivat traumaattisen kokemuksen jälkeen mahdollisimman paljon apua, Alametsä havainnollistaa. 

Korjattu kirjoitusvirheet viimeisestä sitaatista 9.2. klo 20.42.

Miten Jokelan koulusurma on ohjannut Alviina Alametsää hänen poliittisella urallaan? Katso Alametsän haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. ​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja