Jokelan koulusurmasta selviytynyt Alviina, 26, veti pienen budjetin kampanjan ja on nousemassa Euroopan parlamenttiin: "Se oli täysin odottamaton uutinen"

25:26
Katso video: Jokelan ampujaa paenneesta Alviinasta tuli väkivaltatutkija ja poliitikko

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä, 26, on nousemassa Euroopan parlamenttiin Britannian EU-eron vuoksi Suomelle tulevan lisäpaikan turvin. Läpimeno tuli nuorelle ehdokkaalle täytenä yllätyksenä.

Helsingissä kaupunginvaltuutettuna toimiva ja Mielenterveyspoolin projektipäällikkönä työskentelevä Alametsä keräsi 13 651 ääntä ja on toistaiseksi vielä varalla parlamentaarikoksi.

Jokelan koulusurmasta selviytyneen, nyt 26-vuotiaan Alametsän elämä tullee kuitenkin todennäköisesti muuttumaan syksyllä jos ja kun Britannia eroaa Euroopan unionista. Alametsä saa Suomen 14. parlamentaarikon paikan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Onhan se hieno tulos, nöyräksi vetää"

Tuleva meppi kertoo joutuvansa vielä hetken sulattelemaan tulosta. Uusi tehtävä europarlamentaarikkona luonnollisesti jännittää.

– Totta kai se jännittää, koska se oli täysin odottamaton uutinen. Meillä oli pieni budjetti, ja en jotenkin ajatellut, että näin hienoon tulokseen päästäisiin.

– Onneksi kaikki ystävät ja läheiset ovat olleet nyt tukena, ja se helpottaa. Onhan se hieno tulos, ja nöyräksi vetää.

Ennakkoilmoituksen mukaan Alametsä käytti vaalikampanjaansa 5000 euroa.

Toistaiseksi Alametsä aikoo jatkaa työtään nykyisissä tehtävissään, mutta muutto Brysseliin on edessä, kun europarlamentaarikon paikka aukeaa.

Katso videolta ylimääräinen uutislähetys ennakkoäänistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:23

"Aika iso to do -lista"

Alametsä aikoo ajaa parlamentaarikkona hänelle tärkeitä asioita, kuten ilmastonmuutokseen, mielenterveyteen sekä rauhanvälitykseen liittyviä asioita.

– Siellähän on aika iso to do -lista. Minulle ainakin on tärkeää, että me alettaisiin arvioida paremmin päätöksien vaikutuksia ympäristön, ihmisten ja luonnon hyvinvointiin, kun päätöksiä ja budjettia tehdään.

– Toki vihreiden kärkitavoitteena on ilmastokriisin ratkaisu, eli tarvitaan tiukkoja toimenpiteitä, että saadaan EU:n päästöt vähenemään vuoteen 2030 mennessä vähintään 60 prosentilla, ja siihen on paljon toimenpiteitä mitä pitää tehdä päästökaupan kiristämisestä erilaisiin tukipolitiikan muutoksiin.

Vaalihumusta leijonien MM-kultaa juhlimaan

Vaikka työsarkaa on paljon edessä, nyt on juhlan aika. Alametsä vietti vaalivalvojaisia ja -juhlia muiden vihreiden parissa Tavastialla.

Ilta jatkui vielä Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruuden juhlintaan Kauppatorille.

– Oltiin aika myöhään torilla huutamassa leijonien MM-kultaa. Hyviin tunnelmiin ollaan herätty, olihan eilinen hieno tulos vihreille koko Euroopassa ja Suomessa, ja myös itselle tämä mahdollinen paikka on iso yllätys, ja olen hirvittävän kiitollinen siitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja