Euroopan unionin johto allekirjoitti brexit-paperit – EU-eroa juhlitaan Britanniassa kuun lopussa: "Aloitamme uuden luvun"

2:11
Brexit varmistui joulukuussa ,kun brittiparlamentti hyväksyi erosopimuksen – EU-ero tapahtuu tammikuun lopussa.

EU:n johto on allekirjoittanut Britannian EU-eroa koskevat paperit Brysselissä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin allekirjoitusten jälkeen sopimus menee ensi keskiviikkona Euroopan parlamentin ratifioitavaksi.

– Asiat väistämättä muuttuvat mutta ystävyytemme säilyy. Aloitamme uuden luvun kumppaneina ja liittolaisina, Michel tviittasi kertoessaan allekirjoituksesta.

Britannian parlamentti hyväksyi erosopimuksen aiemmin tällä viikolla. Kuningatar Elisabet vahvisti eron hyväksynnällään eilen.

Britannian on määrä jättää EU tammikuun lopussa, eli ensi perjantaina kello 23 Lontoon aikaa ja puoliltaöin Brysselin aikaa.

Lontoossa brexitin kannattajat aikovat järjestää juhlat parlamenttirakennuksen kupeessa. Keskeiset hallintorakennukset on myös määrä juhlavalaista illalla, ja pääministeri Boris Johnson aikoo puhua kansakunnalle. Hänen virka-asuntonsa Downing Street 10:n seinään heijastetaan myös kello mittaamaan aikaa eron koittaessa.

Siirtymäaikana ei vielä paljon muutu

Liikkeellä ovat myös ne britit, joiden mielestä päivässä ei ole mitään juhlimista. Liberaalidemokraattien kansanedustajan Antony Hookin aloittama joukkorahoituskampanja aikoo levittää Doverin kuuluisille valkeille rantakallioille 150 neliömetrin kokoisen lipun, jossa lukee: "Rakastamme yhä EU:ta".

Britannian ja EU:n teiden erotessa 47 vuoden yhteiselon jälkeen britit eivät enää osallistu työhön EU:n elimissä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Britannian europarlamentaarikot poistuvat EU-parlamentista.

Käytännön suhteissa ja kansalaisten elämässä ero ei kuitenkaan heti näy juuri mitenkään, koska sitä seuraa tämän vuoden loppuun jatkuva siirtymäaika. Sen kuluessa Britannialla säilyvät EU:n jäsenvaltion oikeudet ja velvoitteet. Esimerkiksi kaupankäynti ja matkustaminen sujuvat kuten aiemminkin.

Siirtymäajan kuluessa pitäisi kuitenkin ehtiä käymään neuvottelut osapuolten uudesta suhteesta. EU on viestittänyt, että kaikki tarpeelliset alat käsittävän sopimuksen neuvotteleminen on näin lyhyessä ajassa käytännössä mahdotonta. Pääministeri Johnson on toista mieltä. Hän on myös torjunut ajatuksen siitä, että siirtymäaikaa jatkettaisiin ensi vuodenvaihteesta.

24.1.2020 kello 11.01: Uutista päivitetty STT:n tiedoilla ja otsikkoa muutettu lisäämällä sitaatti. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja