Bredolab-viruksen uhreja varoitetaan erikoisella tavalla

Hollannin poliisi on ilmoittanut paljastaneensa rikollisten pyörittämän valtavan botnet-verkon. Verkon toimintaan on liitetty miljoonien ihmisten tietokoneita Bredolab-viruksen avulla.

Tietoturvayhtiö F-Secure kertoo, että asian tiimoilta on pidätetty 27-vuotias mies Armeniassa. Myös verkon toimintaa ohjanneet palvelimet on saatu haltuun. Tällä tavoin verkko saadaan tehokkaasti aisoihin. Palvelimet oli vuokrattu hollantilaiselta yritykseltä, joka auttoi poliiseja operaatiossa.

F-Securesta kerrotaan, että Bredolab on monimutkaisten ja monimuotoisten troijalaisten muodostama laaja perhe. Haittaohjelmaa on levitetty sähköpostin ja saastutettujen verkkosivujen kautta. Bredolabia tiedetään käytetyn roskapostien ja haittaohjelmien levitykseen.

Botnet-verkon koko oli massiivinen: Siihen kuului yli 30 miljoonaa saastutettua konetta ja lähes 150 ohjaavaa palvelinta.

Viruksen saastuttamia uhreja varoitetaan mielenkiintoisella tavalla. Hollannin viranomaiset nimittäin lähettävät saastuneiden koneiden omistajille varoitussivuille ohjaavan viestin. F-Securesta arvioidaan, että viranomaiset hyödyntävät kaikkien uhrien tiedottamiseen samaista botnet-verkkoa, mihin koneet on viruksella liitetty.

F-Securesta kerrotaan, että varoitustoimien suorittamista uhrien koneilla ei ole juuri käytetty, sillä sekin voidaan nähdä mahdollisesti laittomana ja luvattomana toimintana, vaikka tarkoitusperät olisivatkin selvästi hyvät.

Lue myös:

    Uusimmat