Brasiliassa valtakunnansyyttäjä kieltää Bolsonaron hallitusta juhlimasta sotilasvallankaappauksen vuosipäivää

Brasiliassa valtakunnansyyttäjä on kieltänyt presidentti Jair Bolsonaron hallitusta juhlimasta Brasilian sotilasvallankaappauksen 55-vuotisjuhlapäivää.

Vuosipäivää oli tarkoitus juhlistaa sunnuntaina. Bolsonaro on sanonut, ettei hän edes näe vuoden 1964 tapahtumia vallankaappauksena.

55 vuotta sitten tapahtunut vallankaappaus johti vuosikymmeniä kestäneeseen sotilasdiktatuuriin.

Tuomari Ivani Silva da Luz sanoi, että päätös juhlia vuosipäivää ei sovi yhteen demokratian uudelleenrakennusprosessin kanssa.

Oikeistolainen Bolsonaro on entinen armeijan upseeri, joka ihailee avoimesti Brasiliaa 1960–1980-luvuilla hallinnutta sotilasdiktatuuria.

Valinnastaan lähtien Bolsonaro on kuitenkin toistuvasti sanonut olevansa sitoutunut demokratiaan ja noudattavansa Brasilian perustuslakia.

Vallankaappauksen vuosijuhlan järjestäminen on aiheuttanut laajaa kritiikkiä.

– Brasilia juhlimassa vuoden 64 vallankaappauksen vuosijuhlaa on kuin Saksa järjestäisi Hitler-päivän, kirjoitti toimittaja Hildegard Angel Twitterissä.

Yhdysvalloissa Brownin yliopiston Brasilian historian professori James Green puolestaan vertaa Bolsonaroa holokaustin kieltäjiin.

Bolsonaro on aiheuttanut kohuja halventavilla lausunnoillaan

Bolsonaro aloitti presidenttikautensa tämän vuoden alussa. Kovan kielenkäyttönsä takia tuoretta presidenttiä on kutsuttu Tropiikin Trumpiksi.

Bolsonaro on lisäksi kertonut ihailevansa yhdysvaltalaista virkaveljeään presidentti Donald Trumpia.

Bolsonaro tunnetaan myös kidutuksen kannattamisesta. Hän on lisäksi antanut halventavia lausuntoja naisista, homoista ja afrobrasilialaisista.

Bolsonaron vaalikampanja ja valinta presidentiksi ovat aiheuttaneet syvän jakolinjan brasilialaisten välille.

Kannattajat näkevät hänet miehenä, joka saa maan oikeille raiteille suurten korruptioskandaalien jälkeen, kun taas vastustajat pelkäävät hänen voivan johtaa Brasilian autoritaariseen hallintoon.

Lue myös:

    Uusimmat