Bolsonaroa uhkaa porttikielto politiikkaan

Brasilian ylin vaalituomioistuin pohtii tänään, syyllistyikö maan entinen presidentti Jair Bolsonaro vallan väärinkäyttöön.

Ennen viime vuoden presidentinvaaleja Bolsonaro esitti ulkomaisille diplomaateille ilman todisteita väitteitä, joissa hän kyseenalaisti koko äänestysjärjestelmän toiminnan ja oikeellisuuden. Hän myös väitti, että vuoden 2018 vaalien tulos oli väärennetty, vaikka hän oli voittanut vaalit. Syyttäjän mukaan Bolsonaro käytti näin asemaansa presidenttinä väärin ja yritti horjuttaa vaaliviranomaisten luotettavuutta.

Asiasta päättää seitsemän tuomarin ryhmä enemmistöpäätöksellä. Jos Bolsonaro, 68, todetaan syylliseksi, hän saanee kahdeksan vuoden kiellon osallistua poliittiseen toimintaan. Se tarkoittaisi, ettei hän voisi olla ehdolla kaksissa seuraavissa presidentinvaaleissa.

Ratkaisun anto asiassa voi venyä torstaille saakka.

Vaalituloksen kyseenalaistaminen aiheutti mellakoita

Oikeistolainen Bolsonaro hävisi viime vuonna pidetyt vaalit vasemmiston Luiz Inacio Lula da Silvalle.

Tammikuussa tuhannet Bolsonaron tukijat tunkeutuivat presidentinpalatsiin, kongressin tiloihin sekä korkeimpaan oikeuteen, rikkoivat ikkunoita ja huonekaluja, tuhosivat taidetta ja kirjoittivat seinille vaatimuksia sotilasvallankaappauksesta. Bolsonaron omaa toimintaa on pidetty osasyynä tähän.

Mellakasta on avattu rikostutkintoja, ja se sai myös lukuisat brasilialaiset marssimaan kaduille demokratiaa puolustamaan.

Satoja ex-presidentti Jair Bolsonaron kannattajia tunkeutui parlamenttiin 2:30
Satoja ex-presidentti Jair Bolsonaron kannattajia tunkeutui tammikuussa parlamenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat