"Tropiikin Trump" vierailee Valkoisessa talossa viikon kuluttua – jakaa mielipiteet Brasiliassa

Bolsonaro vetoaa turvallisuuteen 1:37
Video: Bolsonaro vetosi turvallisuuteen virkakautensa alkajaisiksi.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro vierailee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin luona 19. maaliskuuta, kertoo Valkoinen talo. Kyseessä on Trumpin ja Bolsonaron ensimmäinen tapaaminen.

Brasilian ulkoministeriö ilmoitti vierailusta jo viime kuussa, mutta tarkkaa päivää ei tuolloin vielä ollut päätetty.

"Tropiikin Trumpiksikin" kutsuttu laitaoikeistolainen populistipoliitikko Bolsonaro on kertonut ihailevansa Trumpia. Bolsonaro aloitti presidenttinä tammikuussa.

Isot asiat pöydällä

Valkoisen talon mukaan Trump ja Bolsonaro keskustelevat siitä, miten rakennetaan menestyvämpi, turvallisempi ja demokraattisempi läntinen pallonpuolisko.

Lisäksi he keskustelevat puolustusyhteistyön mahdollisuuksista, kasvua edistävästä kauppapolitiikasta, ylikansallista rikollisuutta vastaan taistelemisesta ja demokratian palauttamisesta Venezuelaan.

– Lopuksi he keskustelevat Yhdysvaltojen ja Brasilian tärkeästä roolista pyrkimyksissä viedä humanitaarista apua Venezuelaan, Valkoinen talo sanoo.

Bolsonaro ja Trump molemmat toivovat Venezuelaan uutta hallintoa ja ovat Kuuban ja Nicaraguan hallitusten kovia kriitikkoja.

Jakolinja brasilialaisten välille

63-vuotias Bolsonaro on entinen armeijan upseeri, joka ihailee avoimesti maata vuosina 1964–1985 hallinnutta sotilasdiktatuuria. Valinnastaan lähtien Bolsonaro on kuitenkin toistuvasti sanonut olevansa sitoutunut demokratiaan ja noudattavansa Brasilian perustuslakia.

Bolsonaro tunnetaan myös kidutuksen kannattamisesta sekä naisiin, homoihin ja afrobrasilialaisiin kohdistuneista halventavista lausunnoista.

Bolsonaron vaalikampanja ja valinta presidentiksi ovat aiheuttaneet syvän jakolinjan brasilialaisten välille. Kannattajat näkevät hänet miehenä, joka saa maan oikeille raiteille suurten korruptioskandaalien jälkeen, kun taas vastustajat pelkäävät hänen voivan johtaa Brasilian autoritaariseen hallintoon.

 

Lue myös:

    Uusimmat