Brasilian presidentti Bolsonarolta uhkaava lausunto: "Jonakin päivänä armeija voisi mennä kaduille"

Brasiliassa kuohuu: Korona ja valtataistelut maan johdon sisällä johtaneet maan kaaokseen 8:47
Brasiliassa kuohuu: Korona ja valtataistelut maan johdon sisällä johtaneet kaaokseen.

Bolsonaro ilmoitti myös leikkaavansa neljänneksen ilmastotoimiin käytettävästä rahasta. 

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sanoi perjantaina, että jos hän määräisi armeijan kadulle, häntä toteltaisiin. Lausunto herättää uusia kysymyksiä maan asevoimien politisoinnista.  

Bolsonaro antoi lausunnon televisiossa ja tyytyi sanomaan, "ettei mene yksityiskohtiin, mihin hän valmistautuu".  

– Jos meillä olisi ongelmia, meillä on suunnitelma, kuinka menisimme kentälle. Jonakin päivänä armeija voisi mennä kaduille, hän lausui.  

Brasiliassa jotkut pelkäävätkin tilannetta, jossa Bolsonaro ei sitoudu rauhanomaiseen vallanvaihtoon, jos tulos on tiukka ensi vuoden presidentinvaaleissa.  

Bolsonaron koronatoimia kritisoitu 

Tilanne on tiukentunut viime kuukausina entisestään, kun maan koronatilanne on yksi maailman huonommista. Vain Yhdysvalloissa on koronaan liittyviä kuolemia enemmän kuin Brasiliassa.  

Bolsonaroa on kritisoitu laajasti koronakriisin hoidosta.  

Viime kuussa Bolsonaro otti tiukemman otteen armeijasta, kun hän nimitti entisen kansliapäällikönsä puolustusministeriön johtoon ja erotti asevoimien kaikki kolme komentajaa osana hallituksen uudelleenjärjestelyä. 

Bolsonaro valittiin presidentiksi vuonna 2018. Siitä lähtien hän on esittänyt väitteitä vaalivilpistä, millä hän kriitikoiden mukaan yrittää pedata samankaltaista asemaa ensi vuoden vaaleissa kuin Donald Trump teki Yhdysvaltain marraskuun 2020 presidentinvaaleissa.

Trump syytti vaaleja vilpillisiksi, mutta väitteille ei löytynyt perusteita missään oikeusasteessa. Sanoman lietsominen johti lopulta Washingtonissa kongressitalon sisään hyökkäämiseen.  

Tyhjä lupaus?

Bolsonaro hyväksyi perjantaina myös neljänneksen leikkauksen ilmastotoimien budjetista, uutisoi The Guardian.  

Torstaina hän lupasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin koolle kutsumassa ilmastokokouksessa, että Brasilia kaksinkertaistaa ilmastotoimiin käytettävän rahan vuoteen 2030 mennessä ja lopettaa laittoman metsän tuhoamisen.  

Lähteet: Reuters, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat