Mainos

Brasilian metsäpalot eivät ota laantuakseen

Brasilia on aloittanut jättimäisten metsäpalojen sammuttamisen ilmasta käsin Amazonin pohjoisosissa. Tuli on raivonnut jo kaksi kuukautta ja viranomaisten mukaan kova tuuli työntää liekkejä yhä syvemmälle sademetsiin.

Sademetsäpalot saivat alkunsa maanviljelijöiden kulotustöistä. El Nino -sääilmiön takia alueella on kuivaa ja kova tuuli. Yksittäisiä palopesäkkeitä on ainakin 2000. Palojen uskotaan laantuvan kokonaan vasta sadekauden alettua toukokuun lopulla.

Asiantuntija-arvioiden mukaan liekit ovat polttaneet jo Ison-Britannian kokoisen alueen. Huolimatta sammutusyrityksistä palojen alle on viikonloppuna jäänyt maatiloja ja palot uhkaavat luonnonsuojelualueita, useita eläinlajeja sekä intiaanien asuinpaikkoja. Eläinten pelätään menehtyvän janoon, vaikka ne pystyisivät selviytymään palon alta pois.

Brasilia on saanut sammutusapua myös Argentiinasta ja Venetsuelasta, jonka rajalle palot ovat jo ehtineet. Tulta vastaan taistelee satoja palomiehiä, sotilaita ja vapaaehtoisia.
Myös ilmasta tapahtuvat sammutustyöt on aloitettu. Paloviranomaiset ovat lähettäneet etukäteen paikalle kaksi helikopteria, joissa on suuret vesisäiliöt. Helikopterien tehtävänä on tukahduttaa nopeasti liikkuvia liekkejä. Palojen vaikutus ulottuu jo Brasilian pääkaupunkiin asti, jossa on raportoitu kaksi kertaa tavanomaista enemmän hengitysvaikeuksista.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.