Mainos

BP yrittää tukkia öljyvuotoa uudella laitteella

Öljy-yhtiö BP joutuu jälleen turvautumaan uuteen yritykseen tukkia Meksikonlahden öljyvuotoa. Yhtiö kertoi tänään ryhtyvänsä asentamaan monimutkaista laitetta merenpohjaan edellisen yrityksen epäonnistuttua. Asennustyöt kestävät taas useita päiviä.

Yhtiö yritti viikonvaihteessa tukkia vuotokohtaa pumppaamalla porausreikään muun muassa kemikaaleja ja porausliejua. Tarkoitus oli lopulta sulkea vuotokohta sementillä. Yritys oli alun perinkin uhkarohkea, koska vastaavaa temppua ei ole aiemmin yritetty yhtä syvällä merenpohjassa.

Epäonnistuminen kirvoitti pettyneitä lausuntoja niin BP:ltä kuin presidentti Barack Obamaltakin. Obama kutsui tilannetta "raivostuttavaksi ja sydäntä särkeväksi".

-Olen pettynyt, ettei tämä menetelmä toiminut. Operaatio hoidettiin mallikkaasti ja tekniikka toimi moitteettomasti, sanoi puolestaan BP:n toimitusjohtaja Tony Hayward.

Vuoto voi jatkua koko kesän

Epäonnistumisen jälkeen BP ilmoitti vaihtavansa taktiikkaa ja yrittävänsä kerätä öljyä talteen uuden tekniikan avulla.

Siinä merenpohjassa olevat vaurioituneet nousuputket katkaistaan kauko-ohjattavan robotin avulla. Paikalle asetetaan laite, jonka tehtävänä on kerätä öljyä vuotokohdasta ja siirtää se merenpinnalla odottavaan alukseen.

BP:n edustaja myönsi, että vaikka yritys onnistuisikin, laite ei kykene keräämään talteen kaikkea vuotavaa öljyä.

Yhdysvaltain rannikkovartioston amiraalin Mary Landryn mukaan paras keino öljyvuodon tukahduttamiseksi on porata merenpohjaan uusi reikä, joka tasaisi painetta. BP on jo alkanut porata reikää, mutta sen valmistuminen kestää kuukausia.

Valkoisen talon edustajan Carol Brownerin mukaan Meksikonlahden öljyturma on todennäköisesti Yhdysvaltain historian pahin ympäristötuho. Hänen mukaansa viranomaiset ovat varautuneet siihen, että öljyä vuotaa jossain määrin mereen jopa elokuuhun saakka.

Onnettomuus tapahtui BP:n porauslautalla 20. huhtikuuta.

(MTV3 - STT - AFP - DPA - Reuters)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.