Boullaisbaisse ja rouille 9.2.2001

Ranskalainen kala-äyriäispata

Toimittaja Marita Suontausta

Boullaisbaisse


1 kg erilaisia kaloja kokonaisena TAI 600 g fileenä, mielellään kahta-kolmea erilaista
200 g pakaste katkaravunpyrstöjä
200 g pakastettua simpukanlihaa (tai säilyketölkistä)
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
100 g purjoa
150 g salaattifenkolia TAI pari vartta lehtiselleriä
1-2 porkkanaa
2 rkl öljyä
0,5 g sahramia
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
2 rkl tomaattisosetta (pyre)
5 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä muutama kirvelinoksa muutama timjaminoksa
TAI
2 tl timjamia ja 2 tl kirveliä
1 laakerinlehti
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(suolaa)

1. Jos käytät kokonaisia kaloja, keitä ruodoista kalaliemi. Siivilöi ja käytä noin 5 dl tähän pataan.
2. Hienonna kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet. Suikaloi kuorittu porkkana ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi purjo ja salaattifenkoli.
3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppua siinä. Lisää sahrami ja kasvissuikaleet. Kääntele muutama minuutti kattilassa.
4. Lisää kalaliemi ja viini sekä tomaatit, tomaattisose ja pippurirouhe. Nosta yrttien oksat ja laakerinlehti kattilaan ja hauduta kannen alla noin 20 minuuttia.
5. Paloittele kalafileet isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Lisää tarvittaessa viiniä tai kalalientä. Anna hautua 5 minuuttia.
6. Lisää äyriäiset ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku.
7. Poista padasta yrtit ja laakerinlehti.
8. Tarjoa lisänä hyvää vaaleaa leipää, jolla saat kaapaistua viimeisetkin pisarat liemestä lautaselta.

Rouille

1 pieni punainen paprika
2 valkosipulin kynttä
1 munankeltuainen
0,5 rkl sitruunamehua
1-2 tippaa tabaskoa tai muuta chilikastiketta
1 pieni viipale vaaleaa leipää
1 dl öljyä

1. Poista paprikasta kanta ja siemenet.
2. Sekoita muut ainekset paitsi öljy tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi.
3. Lisää öljy tahnan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
4. Tarjoa kastike erikseen keiton lisänä.

Lue myös:

    Uusimmat