Mainos

Bosnian uusi hallitus astui virkaan

Bosnian serbitasavallan uusi hallitus vannoi tänään virkavalansa Banja Lukan kaupungissa. Pääministeri Milorad Dodik lupasi serbitasavallan asukkaille taloudellista vaurastumista ja demokratiaa. Uusi maltillinen hallitus on myös luvannut pitää huolta Daytonin rauhansopimuksen täytäntöönpanosta. Äärikansallismieliset serbien demokraattisen puolueen SDS:n edustajat boikotoivat virkaanastujaisseremoniaa.

Serbien parlamentti hyväksyi Dodikin johtaman hallituskokoonpanon pari viikkoa sitten. SDS:n parlamenttiedustajat marssivat ulos ennen äänestystä. SDS pitää vajaan parlamentin suorittamaa valintaa perustuslain vastaisena, mutta sanoo silti käytännössä tunnustavansa hallituksen olemassaolon.

YK:n Bosnian-edustaja Carlos Westendorp arvioi eilen Madridissa pidetyssä seminaarissa, että Bosniassa tarvitaan vielä rauhanturvajoukkoja ainakin kolmen vuoden ajan. Läntisen sotilasliiton Naton johtamien joukkojen vahvuus on hänen mukaansa syytä pitää nykytasolla tämän vuoden ajan. Sfor-joukoissa on 34 000 sotilasta. Joukkojen nykyinen toimikausi päättyy kesäkuussa, ja Nato-maat ovat pohtineet niiden korvaamista pienemmällä kokoonpanolla.

Westendorpin avustaja Hanns Schumacher sanoi tänään, että kansainvälisen yhteisön tukema uusi hallitus voi odottaa saavansa lähiviikkoina EU:lta ja muilta mailta 11 miljoonan dollarin verran apua. Rahoilla on tarkoitus maksaa palkkoja ja eläkkeitä, jotka edellinen hallitus jätti maksamatta. Tähän mennessä serbitasavalta on saanut alle kolme prosenttia koko Bosniaan suunnatusta kansainvälisestä avusta.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.