Mainos

Bosnian uudesta hallituksesta vihdoin sopu

Bosnian kolmijäseninen presidenttineuvosto on vihdoin päässyt yksimielisyyteen yhteisen hallituksen muodostamisesta Bosniaan. Sopu syntyi eilen yli kaksi kuukautta kestäneen riitelyn jälkeen.

Ministerineuvosto muodostuu kuudesta jäsenestä. Siinä on kaksi puheenjohtajaa, joista toinen on serbi ja toinen muslimi. Varapuheenjohtaja ja ulkoministeri ovat puolestaan kroaatteja. Siviili- ja viestintäasioita vastaava ministeri on serbi ja ulkomaankaupasta sekä taloussuhteista huolehtiva ministeri on muslimi. Jokaisella ministerillä on lisäksi kaksi varamiestä.

Seuraavana on vuorossa ministereiden nimeäminen. Suunnitelmissa on, että ministerineuvosto voisi aloittaa työnsä viikon sisällä. Ministerineuvosto kokoontuu vähintään kerran viikossa.

Bosniassa järjestettiin vaalit jo syyskuussa. Tuolloin kolmijäseninen presidenttineuvosto sai tehtäväkseen hallituksen muodostamisen. Erimielisyydet lykkäsivät kuitenkin päätöstä aina eiliseen asti.

Etyj ja Bosnian serbit sopuun kunnallisvaaleista

Bosnia-Hertsegovinan lykätyt kunnallisvaalit toteutetaan ensi vuonna, kertoi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj. Etyjin ja Bosnian serbiviranomaisten kanssa käydyissä neuvotteluissa on päästy sopuun siitä, että Etyj valvoo vaaleja Bosniassa vuonna 1997, ilmoitti järjestön Bosnia-operaation johtaja Robert Frowick.

Frowickin oma ehdotus on, että kunnallisvaalit pidettäisiin kesäkuun jälkipuoliskolla. Frowickin mukaan sopimus vaalien valvomisesta solmittiin Bosnian serbitasavallan presidentin Biljana Plavsicin kanssa. Muslimien ja kroaattien liittovaltio oli jo aiemmin suostunut Etyjin operaation jatkamiseen.

Bosnian kunnallisvaalit oli määrä pitää syyskuussa samaan aikaan presidentin- ja parlamenttivaalien kanssa. Vaaleja on kuitenkin lykätty kahteen otteeseen mm. äänestysluetteloissa olleiden epäselvyyksien vuoksi. Serbit ovat pelänneet, että suuri joukko kroaatteja ja muslimeja palaisi entisiin kotipitäjiinsä äänestämään.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.