Bordercollie oli kuolla sinilevämyrkytykseen – Russell varoittaa nyt muita koiranomistajia: "Jos koiralle tulee mitään oireita..."

Kuinka sinilevän voi erottaa männyn siitepölystä? Asiantuntija neuvoo, kuinka helppo keppitesti tehdään 2:17
Kuinka sinilevän voi erottaa siitepölystä?

Russell ei ollut tiennyt, miten vaarallista sinilevä voi olla koiralle. Metro-lehden haastattelussa mies toivoo, että muut koiranomistajat olisivat tarkkaavaisia vesistöjen äärellä.

Kun brittiläinen Russell Moody, 56, oli ulkoiluttamassa koiriaan, bordercollie Talaa ja sen siskoa Harlia, hän päätti antaa niiden uida lammessa lähellä kotiaan Nottinghamshiressa. Tuolta uintireissulta Tala kuitenkin sai sinilevämyrkytyksen ja oli vähällä kuolla.

– Siellä on puro ja lampi. Ne leikkivät iloisina vedessä noin tunnin ajan.

Sitten Russell huomasi, että Tala siristeli silmiään ja hoiperteli ikään kuin tasapainon kanssa olisi ongelmia. 

– Se oli aikamoinen shokki. Kun tulimme kotiin eikä se päässyt ulos autosta, hätäännyin todella.

Russell soitti apua ja hänen käskettiin tuoda Tala eläinlääkäriin saman tien. 

– Tässä vaiheessa Tala kuolasi eikä reagoinut mihinkään.

Sinilevämyrkytys oli tappaa koiran

Talalla todettiin sinilevämyrkytys. Eläinlääkärissä saamastaan hoidosta huolimatta sen pelättiin menehtyvän. Koronavirusrajoitusten takia Russell joutui hoidon ajan odottamaan autossa, ja hän pelkäsikin koko ajan saavansa puhelun, jossa kerrottaisin, että Tala on menehtynyt.

Sitten tapahtui yllättäen käänne parempaan.

– Noin kolmen tunnin kuluttua sen vointi kääntyi parempaan. Se alkoi tiedostaa ympäristönsä ja heilutti häntäänsä, kun puhuimme sille.

– Emme voi kiittää lääkäriaseman työntekijöitä tarpeeksi.

Kehoittaa muita koiranomistajia varovaisuuteen

Lääkärien mukaan hengenlähtö oli ollut todella lähellä. Säikähdyksellä selvinnyt Russell toivoo, että muut lemmikin omistajat olisivat varovaisia. Hän ei ollut tätä ennen tajunnut, miten vaarallista sinilevä voi olla

– Ihmisen pitäisi todellakin pitää koiriaan silmällä koko ajan, kun ne leikkivät vedessä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jos koiralle tulee mitään oireita, älkää viivytelkö. Jos en olisi ollut liikenteessä autolla, tilanne olisi voinut olla kotiin tullessamme paljon pahempi. Olimme todella onnekkaita.

Oireita muun muassa ripuli, oksentelu ja kuolaus

Evidensia Eläinlääkäriasemat muistuttaa tiedotteessaan, että sinilevä voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle tai kissalle hengenvaarallisen myrkytyksen. Lemmikkiä ei tulisi päästää uimaan tai etenkään juomaan luonnonvesiä, jos ei ole täysin varma siitä, että vedessä ei ole sinilevää. 

Sinilevätoksiinit voivat aiheuttaa lemmikille akuutin maksavaurion ja keskushermosto-oireita. Oireisiin kuuluvat muun muassa ripuli, oksentelu, kuolaaminen, heikkous, lihastärinä, jäykkyys ja halvausoireet. 

– Mikäli eläin on uinut sinileväpitoisessa vedessä, muttei ole juonut sitä, voi pelkän turkin huolellinen pesu riittää. Jos eläin on päässyt juomaan vettä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin jatko-ohjeita varten, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Maija Hagman Eläinsairaala Evidensia Tammistosta neuvoo.

Ennuste on hoidosta huolimatta varauksellinen, jos potilaalla on jo myrkytyksestä aiheutuvia oireita. Sinilevämyrkytykseen ei ole vastalääkettä. Myrkytystä hoidetaan oireenmukaisilla tukihoidoilla. 

Suomessa sinilevää eniten loppukesäsätä

Kesäkuun alussa Suomen merialueilla havaittin paikoittelen vain vähän sinilevää. Sinilevän määrä runsastuu yleensä loppukesällä. Evidensia kehottaa jo nyt harkitsemaan, missä oman lemmikin päästää juomaan tai uimaan.

Vähäisen sinilevän voi nähdä vedessä olevina pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölyä muistuttavina hippusina. Tyynellä säällä veden pinnalle muodostuu harsomainen vihertävä kalvo. Kyseessä saattaa olla sinilevä, mikäli levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Mikäli levä jää roikkumaan keppiin, on kyseessä jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevä nousee pintaa vihertävinä hippusina suurin piirtein tunnissa. Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat