Mainos

Blair ei luvannut uusia rauhanaloitteita

Lähi-idän kvartetti kokoontui tänään ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun Hamas-liike otti viime kuussa Gazan hallintaansa. Kokoukseen osallistui kvartetin erikoislähettiläänä työnsä aloittanut Tony Blair.

Lähi-idän rauhanponnistelujen uusin erityislähettiläs Tony Blair ei aio heti esitellä uusia rauhanaloitteita.

- Ensiksi aion -- kuunnella, omaksua ja pohtia, Blair sanoi Lähi-idän kvartetin neuvottelun jälkeen Lissabonissa. Hänestä tuli kvartetin edustaja sen jälkeen kun hän jätti Britannian pääministerin tehtävät. Lähi-itään hän matkustaa ensi viikolla.

Portugalin isännöimässä kokouksessa YK:ta edusti pääsihteeri Ban Ki Moon, Yhdysvaltoja ja Venäjää ulkoministerit Condoleezza Rice ja Sergei Lavrov ja EU:ta ulkopoliittinen edustaja Javier Solana yhdessä isäntämaan ulkoministerin Luis Amadon kanssa. Neuvottelut käytiin suljetuin ovin.

Niissä oli määrä käsitellä myös Blairin toimenkuvaa. Rice kommentoi asiaa etukäteen sanoen, ettei erityislähettilään kuulu tehdä muuta kuin täydentää kvartettia. Useiden Euroopan maiden ulkoministerit haluaisivat, että Blair kävisi rauhanneuvotteluja Hamasin kanssa. Samaa toivoo ilmeisesti ainakin osa palestiinalaisista. EU ja Yhdysvallat luokittelevat kuitenkin Hamasin terroristijärjestöksi ja katsovat, ettei kvartetti voi neuvotella sen kanssa.

Kvartetin tapaaminen oli ensimmäinen sen jälkeen, kun Hamas-järjestö otti väkisin vallan Gazan alueella.

- Ilmassa on mielestäni todellista halua viedä asioita eteenpäin ja ratkaista Israelin ja Palestiinan konflikti, Rice sanoi ennen kokouksen alkua.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.