Blair ajaa tiukempaa lakia terrorismin torjuntaan

Britannian pääministerin Tony Blairin mielestä perinteisten kansalaisoikeuksien asettaminen turvallisuuden edelle on nykyaikana "vaarallinen väärä tulkinta".

Britannian pääministeri Tony Blair aikoo ajaa läpi uuden terrorisminvastaisen lain ennen virkakautensa loppumista ensi kuun lopulla.

Laki laajentaisi toteutuessaan poliisin valtuuksia. Poliisille tulisi esimerkiksi mahdollisuus pysäyttää ihmisiä ja kuulustella, vaikka heitä ei epäiltäisi rikoksista.

Blair kertoi aikeistaan kirjoituksessaan Sunday Times -lehdessä. Hän kritisoi parlamenttia ja oikeuslaitosta siitä, että ne ovat pitkälti kumonneet hänen haluamansa entistä kovemmat keinot terrorismin torjuntaan.

- Olemme yhteiskuntana valinneet, että epäillyn - jopa ulkomaalaisen - kansalaisoikeudet menevät etusijalle. Uskon, että tämä on väärin, Blair kirjoitti.

Hänestä perinteisten kansalaisoikeuksien asettaminen turvallisuuden edelle on nykyaikana "vaarallinen väärä tulkinta". Britannia on "kahlittu terrorismin vastaiseen sotaan", jossa vastustajana on "ennennäkemätön äärimmäisyysliike", hän katsoi.

Britannia laajensi monien muiden maiden tavoin viranomaisten valtuuksia Yhdysvaltain vuoden 2001 terrori-iskujen ja uudelleen toissakesäisten Lontoon pommi-iskujen jälkeen.

Terrorisminvastaista strategiaa on arvosteltu viime päivinä, kun kolme terrori-iskujen suunnittelusta epäiltyä miestä pakeni kotiarestistaan. Blairista poliisin ja turvallisuuspalvelun kritisoiminen kolmikon paon takia on absurdia, koska viranomaiset eivät saaneet aikanaan kaikkia hallituksen esittämiä valtuuksia - kuten oikeutta sulkea terroristiepäilty vankeuteen 90 vuorokaudeksi ilman oikeudenkäyntiä.

Sisäministeriön lakiesitys julkistetaan lähiviikkoina.

Ministeri varoitti kotimaisesta Guantanamosta

Ihmisoikeusaktivistien piirissä Blairin hahmottelemaa lakipaketti sai tuoreeltaan nuivan vastaanoton, Sunday Times kertoi.

Varoittavien äänten joukkoon liittyi Blairin puoluetoveri, Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Peter Hain.

- Meidän täytyy varoa luomasta Guantanamon vankileirin kotimaista vastinetta, Hain sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Arvostelijoiden mielestä poliisille kaavailtu oikeus pysäyttää ja kuulustella ketä tahansa muistuttaa sota-ajasta. Nykyisellään poliisi ei saa summittaisesti pysäyttää ihmisiä missä tahansa ilman jonkinlaista epäilyä. Tulevaisuudessa henkilö, joka ei pysähdy tai ei vastaa poliisin kysymyksiin, voisi saada 5000 punnan (7370 euron) sakon.

- (Uusi esitys) kääntyy itseään vastaa, koska sillä kriminalisoidaan ihmisiä, Liberty-järjestön johtaja Shami Chakrabarti arvioi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat