Mainos

Bjerregaard ei hyväksy Suomen hiilidioksidisuunnitelmia

Suomi ei voi kaunistaa omia hiilidioksidipäästölukujaan Virossa ja Venäjällä rahoitetuilla saneerauksilla. Tätä mieltä on EU:n ympäristökomissaari Ritt Bjerregaard. -Jokaisen maan on vastattava omista päästöistään, Suomessa vieraillut tanskalaiskomissaari sanoi tänään.

Suomi sitoutui maaliskuussa jäädyttämään hiilidioksidipäästönsä vuoden 1990 tasolle vuoteen 2010 mennessä. Se vaatii käytännössä noin kahdeksan prosentin vähennystä, sillä päästöt ovat kasvaneet lamavuosi 1990 jälkeen.

Suomen sitoumus on osa EU:n yhteistä tarjousta vähentää päästöjään 15 prosenttia vuoteen 2010. EU ja muut teollisuusmaat neuvottelevat hiilidioksidipäästöjen lisävähennyksistä vuoden lopussa Kiotossa.

Suomen hallitus on vahvasti kannattanut ns. yhteistoimintaa päästöjen vähentämisessä eli mahdollisuutta kaunistaa Suomen päästötilastoja laskemalla niihin mukaan Suomen rahoittamat vähennykset lähialueilla, lähinnä Virossa ja Venäjällä.

Samansukuisia ajatuksia on esittänyt myös Yhdysvallat, mutta Bjerregaardilta ei löytynyt ajatukselle ymmärtämystä.
-Se olisi teollisuusmaille vain tekosyy olla tekemättä itse mitään, hän sanoi.

Ratkaisu yhteistoiminnan hyväksyttävyydestä tapahtuu kansainvälisissä neuvotteluissa, mutta komissiolta ei siis ole taustatukea odotettavissa.
-Mutta on erittäin myönteistä, että Suomi toimii Virossa ja Venäjällä, Bjerregaard sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.