Biopolttoaineet pääsyyllinen ruoan kallistumiseen

Biopolttoaineet ovat Maailmanpankin julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan pääsyyllinen ruoan hinnan nousuun. Globaalista elintarvikkeiden hintojen noususta kolme neljäsosaa johtuu Guardian-sanomalehden tänään julkaiseman luottamuksellisen raportin mukaan biopolttoaineiden tuotannosta.

Raportti asettaa Guardianin mukaan kyseenalaiseksi Yhdysvaltain ja Euroopan unionin biopolttoainepolitiikan. Selvitys on tehty huhtikuussa, lehti kertoo.

Guardianin haastattelema korkea-arvoinen kehitysyhteistyön asiantuntija arvioi,ettei tietoja julkistettu, koska ne ovat kiusallisia presidentti George Bushille.

- Se asettaisi Maailmapankin poliittisesti vaikeaan asemaan suhteessa Yhdysvaltain hallitukseen, sanoi lähde.

Bush on julkisuudessa kytkenyt elintarvikkeiden kallistumisen Kiinan ja Intian kulutuksen kasvuun. Raportissa se kuitenkin kiistetään.

- Kehitysmaiden tulojen nopea kasvu ei ole nopeuttanut maailman viljankulutuksen kasvua eikä se ole merkittävä tekijä hinnannousussa, sanotaan raportissa. Australian kuivuuden vaikutus hintojen nousuun oli sen mukaan myös marginaalinen.

Ruokakorin hinta kohonnut rajusti

Ilman tuettua biopolttoaineiden tuotantoa maailman vehnä- ja maissivarastot eivät olisi Maailmanpankin mukaan supistuneet ja muista syistä johtuva hinnan nousu olisi jäänyt kohtuulliseksi.

Raportissa vertailupohjana käytetyn elintarvikekorin hinta nousi vuodesta 2002 viime helmikuuhun 140 prosenttia. Valtaosa eli 75 prosenttia hinnan noususta johtui biopolttoaineiden käytön kasvusta. Hinnannoususta vain 15 prosenttia aiheutui Maailmanpankin mukaan energian ja lannoitteiden hintojen noususta.

Biopolttoaineiden tuotanto on Maailmanpankin mukaan vääristänyt globaaleja elintarvikemarkkinoita. Se on siirtänyt elintarvikkeita ruokakäytöstä polttoaineeksi ja syrjäyttänyt viljelymaata elintarvikkeiden tuotannosta. Lisäksi se voimisti spekulatiivista kaupankäyntiä, joka nosti hintoja.

Yhdysvalloissa yli kolmannes maissista ja Euroopassa puolet kasviöljyn tuotannosta käytetään nykyisin biopolttoaineisiin. Brasilian sokeriruokopohjaisen polttoainealkoholin tuotanto ei raportin kirjoittaneen Maailmanpankin ekonomistin mukaan ole vääristänyt markkinoita samalla tavalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat