Biodieselin puhtaudesta epäilyksiä - Neste Oilia ei huoleta

Vaikka uusiutuvien polttoaineiden myyntimäärät olivatkin Neste Oilille pettymys alkuvuonna, yhtiö luottaa myyntimäärien kohoamiseen jatkossa. Näin siitäkin huolimatta, että biodieselin ympäristövaikutukset eivät välttämättä olekaan niin vähäiset kuin äkkiseltään luulisi.

Euroopan komissiosta vuoti heinäkuun alussa uutistoimisto Reutersille raportteja, jotka eivät anna biodieselistä mairittelevaa kuvaa. Raporttien mukaan biodieselin aiheuttamat epäsuorat hiilidioksidipäästöt voivat olla jopa suuremmat kuin perinteisen öljystä tehdyn dieselin.

Biodieselin päästöt nousevat arvaamattoman suuriksi, jos päästöihin lasketaan mukaan epäsuoran maankäytön aiheuttamat päästöt. Biodieseliä valmistetaan muun muassa palmuöljystä, soijapavusta ja rypsistä. Kun peltoja käytetään ruoantuotannon sijaan biodieseltuotantoon, on ruokaa varten raivattava muualta lisää peltoa. Tutkimusten mukaan uudet pellot raivataan suurimmaksi osaksi metsiin ja eritoten sademetsiin. Kun metsiä - eli luonnon hiilinieluja - hakataan, niistä vapautuu valtavat määrät hiilidioksidia.

Raportit kiistanalaisia

EU:ssa kiistellään raporttien paikkansapitävyydestä. Tutkimuksien luotettavuutta on epäilty, eikä niistä kertovia raportteja sen vuoksi tahdottu alun perin julkisuuteen.

Jos tutkimukset pitävät paikkansa, ovat EU-päättäjät rotevan ongelman edessä. EU:n asettamien tavoitteiden mukaisesti tieliikenteen polttoaineista 10 prosenttia tulisi tuottaa uusiutuvista luonnonvaroista vuoteen 2020 mennessä. Öljy-yhtiöt ovat tehneet investointinsa tämän tavoitteen mukaisesti. Esimerkiksi Neste Oil on investoinut uusiutuvista luonnonvaroista jalostettavan polttoaineen tuotantoon 1,5 miljardia euroa. Tuotantolaitoksia on avattu Suomen lisäksi Singaporeen ja Rotterdamiin, missä laitos saadaan valmiiksi syksyyn mennessä.

Massiiviset seuraukset

Mikäli peltoviljelyllä tuotetun dieselin tuotanto todettaisiin päästöiltään liian raskaaksi, olisi sillä massiiviset seuraukset.

- Euroopassa pysähtyisi noin 12 miljoonan tonnin biodieselkapasiteetti. Eurooppa ei silloin voisi päästä mitenkään kymmenen prosentin tavoitteisiin. Etanolipohjaisilla bensiineilläkään vajetta ei voisi paikata, sillä Euroopan autokanta on 70-prosenttisesti dieselkäyttöisiä, kertoo Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Reutersille vuotaneiden raporttien mukaan etanolin aiheuttamat epäsuorat päästöt eivät olisi samaa luokkaa kuin biodieselin.

Neste Oil luottaa siihen, että päättäjien paine vetää liinoja kiinni biodieselin suhteen on liian kova.

- En usko, että biodieselin tuotannosta luovuttaisiin. Tuotannon säilyttäminen on tärkeää myös EU:lle itselleen, uskoo toimitusjohtaja Lievonen.

EU on luvannut palata asiaan syyskuussa kesätauon jälkeen. Silloin nähdään, miten hyvin öljy-yhtiöiden lobbaus Brysselissä on onnistunut.

Katso Jussi Karhusen juttu (Seitsemän uutiset 28.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat