Mainos

Bin Ladenin autonkuljettaja oikeudessa Guantanamossa

Sotilaskomissio on aloittanut terrorismista syytettyjen ulkomaalisten vankien kuulemisen. Tänään on kuultu Osama bin Ladenin entistä autonkuljettajaa.

Amerikkalainen sotilastuomioistuin on aloittanut työnsä Guantanamon sotilastukikohdassa Kuubassa ratkoakseen ulkomaalaisia vangittuja vastaan nostettuja syytteitä.

Ensimmäisenä oikeudenkäynnin esikäsittelyyn asteli Osama bin Ladenin autokuljettajaksi nimetty jemeniläinen Salim Ahmed Hamdan, jota syytetään al-Qaida-terroristiverkoston jäsenenä osallisuudesta murhaan, hyökkäyksiin siviilejä vastaan ja terrorismiin. Bin Laden on nimetty Yhdysvaltain vuoden 2001 terrori-iskujen alkuunpanijaksi.

Guantanamossa kokoontuva tuomioistuin on nimetty sotilaskomissioksi, ja siinä on viisi upseerijäsentä. Presidentti George W. Bush päätti perustaa erikoistuomioistuimen käsittelemään Yhdysvaltain terrorin vastaisessa sodassa vangittuja "ulkomaalaisia taistelijoita" vastaan nostettavat syytteet.

Ihmisoikeusjärjestöt ja pidätettyjen asianajajat ovat arvostelleet rajusti oikeudenkäyntejä jo ennalta. Arvostelijoiden mielestä tuomioistuinta ei voi pitää riippumattoman eikä tasapuolisena. Puolustusministeriö on puolestaan vakuuttanut, että oikeudenkäynnit ovat puolueettomia. Syytettyjen tiedonsaantia rajoitetaan kuitenkin kansallisen turvallisuuden nimissä, ja toimittajat saavat seurata oikeudenkäyntiä niinikään rajoitetusti.

Syytteet kiistetään

Hamdanille määrätty asianajaja, komentajakapteeni Charlie Swift, on ollut yksi äänekkäimpiä oikeusprosessin arvostelijoita.

- Me emme ole saaneet riittävästi tietoja ja asiakirjoja pystyäksemme toimimaan näin tärkeissä kuulusteluissa, Swift sanoi istunnon alla.

Hänen mukaansa Hamdan myöntää toimineensa Bin Ladenin autonkuljettajana, mutta kiistää kuuluneensa al-Qaidaan tai osallistuneensa terrori-iskujen valmistelun.

Swift on nostanut kanteen Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimessa vaatien Hamdanin jutun käsittelyn siirtämistä sille. Hän aikoo pyytää sotilaskomissiolta lykkäystä siksi kunnes kanne on käsitelty.

Kaikkia neljää tällä viikolla oikeudessa kuultavaa miestä yytetään sotarikoksista ja osallisuudesta salaliittoon. He voivat saada enimmillään elinkautisen vankeustuomion.

Tällä viikolla kuullaan jemeniläis- ja sudanilaismiehiä, joita epäillään bin Ladenin henkivartioiksi. Neljäs syytetty on australialainen David Hicks.

Guantanamossa on pidetty noin kuuttasataa pääosin Afganistanissa pidätettyä Taleban-taistelijaa tai al-Qaidan epäiltyä jäsentä jo yli kaksi vuotta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.