Mainos

Bill Gatesin "kristallipallon" ennustukset vuosikymmenestä osuivat nappiin

Microsoftin perustajan Bill Gatesin nimittämä "Digitaalinen vuosikymmen" on päättymässä. Vuosikymmen lähti käyntiin kivikkoisissa merkeissä ylihypetetyn Y2K-bugin ja teknologiakuplan varjossa. Vuosikymmenestä tuli kuitenkin huimaavien innovaatioiden aikakausi.

Wired-lehden New Yorkin toimiston johtaja John Abell kertoo, että kulunut vuosikymmen on ollut ällistyttävän eloisa internetille ja yleensäkin digitaalisille asioille.

-Jopa isoäideillä ja tekniikkaa vastustavilla ihmisillä on laitteita, jotka yhdistävät heidät jollakin tavalla digitaaliseen maailmaan, vaikka he eivät tajua käyttävänsä niitä, Abell kertoo.

The New York Timesin teknologiakolumnisti David Pogue nostaa esille vuonna 2001 julkaistun Applen iPodin yhdeksi vuosikymmenen merkittävimmäksi laitteeksi.

- Se todellakin mullisti musiikin markkinoinnin ja jakamisen, Pogue sanoo.

Pogue antaa myös äänensä taskuvideokamera Flipille sekä GPS-navigointilaitteille. Myös kosketusnäyttöiset älypuhelimet pääsevät korkealle Poguen listassa.

- Ajatelkaapa minkälaisiksi älypuhelimet muuttuvat seuraavan viiden vuoden aikana, ne tulevat olemaan entistä pienempiä, ohuempia, akkukestoltaan paljon parempia ja paljon nopeampia. Tällä hetkellä elämme vielä älupuhelimien kivikautta. Luulemme, että ne ovat moderneja, mutta sitä ne eivät ole, Pogue kommentoi.

Teknologia-asiantuntijoiden listauksissa pääsee korkealle myös vuonna 2007 julkaistu Amazonin Kindle -elektroninen lukulaite.

Netissä järisyttäviä muutoksia

Kulunut vuosikymmen on tietenkin ollut järisyttävää aikaa sosiaalisten yhteisöpalvelujen ilmaantuessa verkkoon, langattomien yhteysmahdollisuuksien kehittyessä ja internetin pilvipalveluiden nostettua päätään.

-Hakukonejätti Googlesta on tullut elämämme keskipiste, joka ulottuu kaikkeen ajateltavissa olevaan, postin ja dokumenttien kautta puhelimiin, Abell toteaa.

Pogue muistelee, että 1990 luvun loppupuolella nettisivujen tekeminen vaati erityisosaamista ja -ohjelmistoja, se oli lähinnä nörttien alaa. Sittemmin netistä on tullut kaikkien yhteinen temmellyskenttä ja se on synnyttänyt merkittäviä sivustoja kuten Wikipedia vuonna 2001, MySpace vuonna 2003, Facebook vuonna 2004, YouTube vuonna 2005 ja Twitter vuonna 2006.

-On todella hämmästyttävää, miten internet yhdistää ihmisiä, jotka eivät muuten ikinä tapaisi toisiaan, Pogue kertoo.

Bill Gates aavisti siis oikein vuonna 2001 monet kuluneen vuosikymmenen tapahtumat tuijottaessaan kristallipalloon artikkelissaan "Siirtyminen kohti Digitaalista vuosikymmentä":

- Missä tahansa oletkin, sinulla on valta kontrolloida kuka sinuun tai tietoihisi saa yhteyden, jotta voit elää niin avoimesti tai yksityisesti kuin haluat, Gates kirjoitti.

Pogue ei lähde arvuuttelemaan mitä seuraava vuosikymmen tuo mukanaan.

- Kaikki, jotka yrittävät ennustaa tekniikan tulevaisuutta näyttävät useimmiten idiooteilta, Pogue sanoo.

Ellet sitten satu olemaan Bill Gates.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.