Biden on laskeutunut Eurooppaan – MTV:n kirjeenvaihtaja: "Liittolaiset ovat varpaillaan"

2:10
0906 1438732 LIVE Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on hetki sitten saapunut Eurooppaan, jossa hän tapaa Britannian ja EU:n johtoa – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, mitä tapaamiselta odotetaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui tänään Britanniaan, josta hän aloittaa huippukokousten täyteisen viikkonsa Euroopassa. 

Ensimmäisenä Joe Biden tapaa Euroopan matkallaan Britannian johtoa. Viikkoon mahtuu myös huippukokouksia G7- ja Nato-maiden kanssa sekä EU:n johdon tapaaminen.

Kiertue huipentuu tapaamiseen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

– Haluan tehdä Putinille ja Kiinalle selväksi, että Eurooppa ja Yhdysvallat ovat läheisiä, ja G7 liikkuu eteenpäin, Biden kertoi matkansa tavoitteista ennen lentoon lähtöä.

”Liittolaiset ovat varpaillaan”

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan Bidenille ei riitä pelkkä Kiinan ja Venäjän vakuuttaminen.

– Hänen täytyy vakuuttaa myös Euroopan liittolaiset, Karppinen sanoo.

Bidenin kuitenkin vastaanottaa helpottunut ja lämminhenkinen Eurooppa, Karppinen arvioi. Donald Trumpin presidenttikauden aikana Yhdysvaltojen ja Euroopan välit viilenivät.

– Biden tiedostaa sen, että liittolaiset ovat varpaillaan. Entinen presidentti uhkasi irrottaa Yhdysvallat Natosta ja haukkui Euroopan unionia. Se jätti jäljet, Karppinen toteaa.

– Biden yrittää korostaa, että Amerikka demokraattisena valtiona on palannu, Karppinen jatkaa.

Bidenin puheiden uskottavuutta saattaa kuitenkin uhata se tosiasia, että Trumpin nationalismi voi paksusti Yhdysvalloissa. Näin ollen pitkäkestoisesta yhteistyöstä on helppo puhua, mutta sen toteuttaminen on eri juttu.

– Ensi vuonna Yhdysvalloissa on jo välivaalit, Karppinen muistuttaa.

Tavoitteena välivoitto

Pelkät korulauseet Bidenin suusta tuskin riittävät Euroopassa. Tarvitaan myös tekoja.

– Sen vuoksi Biden aikookin julistaa maailmanlaajuisen rokoteohjelman. Tämän uskotaan lepyttävän jonkin verran, Karppinen sanoo.

Medialähteiden mukaan Yhdysvallat ostaa 500 miljoonaa Pfizer-Biontechin koronarokotetta jaettavaksi muille maille. Bidenin on määrä kertoa asiasta virallisesti G7-maiden kokouksessa tällä viikolla.

– Liittolaiset haluavat kuulla, milloin Trumpin asettamia terästulleja puretaan. Entä matkustusrajoitukset? Ne koskevat pääsosin Eurooppaa.

Putinin kohtaamista Karppinen kuvailee Bidenin kokouskalenterin ”odotetuimmaksi tai ainakin jännitetyimmäksi tapaamiseksi”.

– Biden itse on sanonut, että hän aikoo korostaa Ukrainan tilannetta ja nostaa esiin sen, miksi Venäjältä johdetaan yhä enemmän kyberhyökkäyksiä ja vaaleihin sekaantumista.

– Sen verran huonot välit Venäjällä ja Yhdysvalloilla kuitenkin on, että mikäli tapaaminen on sellainen, että dialogi jatkuu, niin sen voi katsoa jo olevan jonkinlainen välivoitto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja