Mainos

Berlusconilta vaaditaan anteeksipyyntöä

Euroopan parlamentin johtajat uhkaavat katkaista suhteet Italian pääministerin Silvio Berlusconin johtamaan neuvostoon, jos Berlusconi ei esitä virallista anteksipyyntöä natsipuheistaan puoli neljään mennessä iltapäivällä. Myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder vaatii, että Berlusconi pyytää anteeksi natsi-lausuntoaan.

Italian pääministerin Silvio Berlusconin eiliset natsipuheet ovat johtaneet selkkaukseen EU:ssa. Euroopan parlamentin johtajat vaativat Berlusconilta virallista anteeksipyyntöä saksalaisen euroedustajan Martin Schulzin loukkaamisesta. Berlusconi sanoi eilen Schulzille, että tämä sopisi elokuvarooliin natsien keskitysleirin vartijana.

Mikäli anteeksipyyntöä ei kuulu Suomen aikaa puoli neljään mennessä, harkitsee parlamentti suhteiden katkaisua Berlusconin johtamaan neuvostoon. Koska valtaosa, 90 prosenttia EU:n asioista päätetään parlamentin ja neuvoston yhteispäätöksillä, saattaa tämä pahimmillaan merkitä päätöksenteon lamautumista jopa puoleksi vuodeksi.

Myös Schröder perää anteeksipyyntöä

Myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder vaatii, että Berlusconi pyytää anteeksi natsi-lausuntoaan.

-Tämä vertaus on sopimaton eikä sitä voi hyväksyä, Schröder sanoi puhuessaan Saksan parlamentissa. -Odotan Italian pääministeriltä täydellistä anteeksipyyntöä.

Berlusconi on ilmoittanut, että hän keskustelee asiasta Schröderin kanssa myöhemmin päivällä .

Saksan hallitus kutsui eilen Italian Saksan-suurlähettilään Schröderin toimistoon selittämään Berlusconin lausuntoa.

Lausunnoista kohua aikaisemminkin

Pääministeri Berlusconi on kohauttanut aikaisemminkin värikkäillä lausunnoillaan:

- Jokainen kansalainen on tasavertainen lain edessä, mutta ehkäpä tämä yksilö on hieman tasavertaisempi kuin muut. Onhan 50 prosenttia italialaisista on antanut hänelle vastuun maan hallitsemisesta (korruptio-oikeudenkäynnissä Milanossa kesäkuussa 2003)

- Minulla on purjevene, mutta olen käyttänyt sitä vain kerran kahden vuoden aikana. En ole ollut Bermudan-talollani kahteen tai kolmeen vuoteen. Sama koskee myös Portofinossa sijaitsevaa taloani. Elämäni on muuttunut, sen laatu on muuttunut hirveäksi. Mikä brutaali työ. (New York Times -lehden haastattelussa toukokuussa 2003)

- Jos jättäisin poliittisen elämän nyt, uskon, että Italia päätyisi kommunistien käsiin... Nämä ovat todellisia kommunisteja, he ovat samoja miehiä, jotka ovat jo vuosia tukeneet Pol Potia ja kaikkia kommunistidiktaattoreita ja hallintoja ympäri maailmaa. (sama haastattelu)

- Sinnikkäin voi taatusti löytää toisen työn, ehkä epävirallisen. (kommentti Fiatilta irtisanotuille työntekijöille joulukuussa 2002)

- Parma on synonyymi hyvälle keittiölle. Suomalaiset eivät edes tiedä, mitä prosciutto on. (elintarvikeviraston sijoittamisesta ennen EU-kokousta joulukuussa 2001)

- Meidän pitää muista oman sivilisaatiomme ylivertaisuus. Meillä on arvojärjestelmä, joka antaa kansalaisilleen vaurautta ja takuun ihmisoikeuksista. Islamilaisissa maissa näitä asioita ei todellakaan ole. (italialaisille tiedotusvälineille Berliinissä pari viikkoa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen)

- Minulla on vähän hiuksia sen vuoksi, koska aivoni ovat niin isot, että ne työntävät hiukset ulos. (ennen vuoden 2001 vaaleja)

- Olen pahoillani siitä, että sanoin kommunistien syövän vauvoja. Mutta jos haluatte, voin järjestää konferenssin, jossa todistan, että kommunistit ovat todella syöneet vauvoja ja tehneet jopa pahempia asioita. (liberaalien säätiön konferenssissa ennen vuoden 2001 vaaleja)
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 03.07.2003)

Pääministeri Matti Vanhanen pitää EU-parlamentin uhkausta välienkatkaisusta hyvin vakavana.

(Huomenta Suomi 03.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.