Mainos

Berlusconi tahtoo jatkaa Italian johdossa

Italian pääministeri Silvio Berlusconi asettuu ehdolle vuoden 2006 vaaleissa.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi tahtoo jatkaa vielä seuraavien vaalien jälkeenkin maansa johdossa. Ilmoitus uudesta ehdokkuudesta tuli, kun spekulaatiot hänen seuraajastaan alkoivat velloa.
-Tilanteen nykyvalossa voin vain sanoa, että asetun pääministeriehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa ja esitämme äänestäjille kiistämättömiä tuloksia niin, että vaalivoittomme on yhtä lailla kiistämätön, sanoi Berlusconi aina yhtä vaatimattomaan tyyliinsä toimittajille.

Vuoden 2001 vaaleissa Berlusconi johti neljän oikeistoon ja keskustaan lukeutuvan puolueen koalitiota, joka voitti vaalit. Hänen oma puolueensa Forza Italia sai 29,4 prosentin kannatuksen.

67-vuotias miljonääri ja mediamoguli sanoi, että koalitio on yhä edelleen yhtenäinen ja voimissaan, ja että sellaisena se myös pysyy ensi vuoden alueellisissa vaaleissa. Toukokuussa 36,5 miljoonaa italialaista, eli 80 prosenttia äänestäjistä, valitsee 63 provinssissa johtajat sekä 4 475 kaupungin pormestarit.

Italialainen sanomalehti kirjoitti elokuussa, että Berlusconi tutkii mahdollisuutta ryhtyä maansa presidentiksi pääministerikautensa jälkeen. Presidentin postin avulla Berlusconi pysyisi syytesuojan piirissä, jonka kiistelty laki antaa Italiassa viidelle korkeimmalle valtion johtohenkilölle. Berlusconia odottaa lahjusoikeudenkäynti, jolta hän toistaiseksi välttyy asemansa ansiosta.

Berlusconi on useampaan otteeseen osoittanut mielenkiintonsa suoraan kansanvaaliin presidentin valinnassa kuten Ranskassa, eikä kuten Italiassa, missä parlamentti valitsee presidentin. Berlusconin mielenmukainen presidentinvalinta vaatisi kuitenkin muutoksen Italian perustuslakiin. Lisäksi yhtenäiseksi kehumansa koalitio ei ole asiasta lainkaan yksimielinen.

La Repubblica kirjoitti elokuussa, että Berlusconi tutkii mahdollisuutta hankkiutua presidentiksi ilman perustuslakimuutoksia. Berlusconin sanotaan suunnittelevan mallia, jossa jo parlamenttivaalien yhteydessä sovittaisiin presidenttiehdokkaan nimi, joka tietysti olisi Silvio Berlusconi. Manööveri olisi mahdollinen lehden mukaan siksi, että presidentti Carlo Azeglio Ciampin kausi päättyy toukokuun 2006 loppuun, eli kätevästi parlamenttivaalien kanssa samaan aikaan.

Presidentin virka on Italiassa lähinnä keulakuvana olemista, mutta viranhaltija nauttii italialaisten keskuudessa suurta arvostusta.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.