Mainos

Bensan kulutus hiipui alkuvuonna

Suomalaiset ovat saaneet tänä vuonna pulittaa autojensa menovedestä poikkeuksellisen kalliin hinnan. Bensan hinta on liikkunut koko vuoden yli 1,4 eurossa litralta, ja dieselistäkin sai pulittaa jo heti alkuvuonna yli 1,2 euroa. Öljy- ja kaasualan keskusliiton mukaan molempien hinnat kohosivat heinäkuussa kaikkien aikojen ennätykseensä. 95-oktaaninen bensiini maksoi heinäkuun puolivälissä keskimäärin 1,575 ja diesel 1,442 euroa litralta.

Sitä, mihin suuntaan polttoaineiden hinnat seuraavaksi kääntyvät, ei öljyalalla haluta povata.

- Jos tietäisin, mihin suuntaan markkinat menevät, en olisi enää näissä hommissa, vitsailee Neste Oilin öljyn vähittäismyynnistä vastaava johtaja Sakari Toivola.

Toivolan mukaan kuluttajahintoihin vaikuttaa kolme tekijää: raaka-aineen hinta, dollarin kurssi ja paikallinen kilpailu.

Kuluttajahinnat seuraavat raaka-aineen hintoja

Raakaöljyn hinta on noussut viime vuoden alusta kaksinkertaiseksi. Torstaina iltapäivällä hinta liikkui noin 125 eurossa tynnyriltä, kun se heinäkuun alkupuolella kävi jo ennätyksellisesti noin 147 dollarissa. Neste Oilin toimitusjohtaja Risto Rinne arvioi osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä torstaina, että öljymarkkinat ovat edelleen hyvin vaihtelevat. Yhtiö kuitenkin uskoo markkinoiden tasaantuvan lähiaikoina.

Raakaöljyn hinnan kohoaminen on perinteisesti näkynyt nopeasti myös autoilevien kuluttajien kukkarossa. Toivolan mukaan hinnan muutokset toimivat myös toiseen suuntaan. Se, miten nopeasti huoltoasemat seuraavat raakaöljyn hinnan liikahteluja, riippuu pitkälti niiden tekemistä sopimuksista.

- Jo nyt on tultu jonkin verran alaspäin, Toivola huomauttaa.

Tänääna 95-oktaanisen bensiinin keskihinta oli kuluttajilta hintatietoja keräävän polttoaine.net-sivuston mukaan 1,543 euroa litralta. Dieselin litrahinta oli 1,410 euroa.

Korkea hinta on vähentänyt kulutusta

Korkea hinta on vähentänyt selvästi bensiinin kysyntää sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Suomalaiset tankkasivat tammi-kesäkuussa bensaa runsaat viisi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, kertovat Öljy- ja kaasualan keskusliiton tilastot.

- Taustalla on ainakin se, että Suomessa on siirrytty yhä enemmän dieselkäyttöisiin henkilöautoihin. Myös autokannan uusiutuminen on vähentänyt bensan kulutusta. Hintakin on varmasti yksi tekijä muiden joukossa, arvoi tilastosuunnittelija Jyrki Pohjolainen Öljy- ja kaasualan keskusliitosta.

Dieselin kulutus on kasvanut alkuvuonna lähes 3,5 prosenttia viimevuotiseen verrattuna. Suunnan uskotaan pysyvän samana loppuvuonnakin. Rinteen mukaan bensiinimarkkinoiden tilanne on heikko, mutta dieselmarkkinoiden hyvä.

Toivola arvioi, että bensiinin kulutus vähenee koko vuonna noin neljä prosenttia viime vuodesta. Dieselin kysynnän hän uskoo kasvavan lähes saman verran.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.