Mainos

Bensan hinta hipoo pilviä – onko 2 euroa litralta pian todellisuutta?

Bensan ja dieselin hinnat nousevat nousemistaan. Eilen 95E10-bensiinistä joutui pahimmassa tapauksessa pulittamaan 1,779 euroa litralta. Diesel oli kalleimmillaan 1,689 euroa.

Polttoaineen hintaa puristavat ylöspäin sekä raakaöljyn korkea hinta että maailmantalouden epävakaa tilanne. Tammikuussa EU asetti Iranin öljysaartoon heinäkuusta alkaen, mikä tuo oman paineensa hintoihin.

– Psykologisilla tekijöillä on suuri vaikutus polttoaineen hintaan. Esimerkiksi talouden näkymät USA:ssa, Venäjällä ja Kiinassa vaikuttavat niin, että hinta saattaa sahata edestakaisin, kertoo Öljyalan keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä.

Onko polttoaineen hinnalla sitten mitään kattoa, kipurajaa?

– Ei ole. Hinnan ollessa korkea kotitaloudet nipistävät jostakin muusta. Polttoaine on sellainen, että sitä ostetaan tarpeeseen. Harvoilla alueilla on mahdollisuutta siirtyä julkiseen liikenteeseen, koska Suomi on niin harvaan asuttu maa.

Vänskän mukaan jonakin päivänä bensasta joudutaan maksamaan kaksi euroa litralta. Onko se ensi kesänä vai kymmenen vuoden päästä, sitä hän ei lähde arvuuttelemaan.

– Itse kiinnitän hinnan sijasta huomiota ajotietokoneeseeni. Tuijotan sitä hypnoottisesti, koska voin vaikuttaa polttoaineen kulutukseen helposti jopa kymmenen prosentin verran.

Vaikka polttoaineen hinta tuntuu jatkavan loputonta nousuaan, on Vänskän mukaan tulevaisuudessa kuitenkin myös toivoa hinnan laskusta.

– Toki hinta laskee jossain vaiheessa. Ei kuitenkaan mitään kymmenen dollarin tiputuksia raakaöljyn hinnassa nähdä, mutta kuitenkin jotain.

Polttoaineiden hintatiedot päivittyvät polttoaine.net-sivustolle kuluttajien ilmoittamien tietojen perusteella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.